You have not saved your changes!

1907 - Mercedes Mixte

1907- Το πρώτο υβριδικό από την Daimler: Mercedes Mixte

 

Το πρώτο υβριδικό όχημα, που φτιάχτηκε από την Daimler-Motoren-Gesellschaft, παράχθηκε στη Βιέννη. Από το 1906 η Βιεννέζικη έκδοση της Allgemeine Automobil -Zeitung (ΑΑΖ) ανακοίνωσε την άφιξη του Mercedes Mixte μέσα στην επόμενη χρονιά. Το 1907 το αυτοκίνητο απέσπασε μια ακόμη πιο σημαντική στήριξη από τον βιομηχανικό τύπο: «Το "Mixte" είναι το νέο, ιδιαίτερο προϊόν της εταιρείας Mercedes για αυτή την περίοδο», έγραψε η ΑΑΖ, προτείνοντάς το στον «ώριμο οδηγό, ο οποίος κοιτάζει μπροστά προς νέες οδηγικές απολαύσεις με το μικτό αυτοκίνητο».

Η μηχανολογία του οχήματος βασίστηκε στο σύστημα Lohner-Porsche. Ο Ferdinand Porsche, τεχνικός διευθυντής της Daimler-Motoren-Gesallschaft από το 1906, είχε βελτιώσει περισσότερο μια δική του ανάπτυξη και τη συνδύασε με μια μηχανή εσωτερικής καύσεως για το Mercedes Mixte. Η ΑΑΖ είχε ήδη περιγράψει τον πρόδρομο του Mercedes Mixte το 1902, ο οποίος φτιάχτηκε από τον Porsche. Το “Mercedes-Lohner-Porsche” κατασκευάστηκε από τον Lohner με διαφορετικές αποδόσεις για τη μηχανή της Mercedes. Το αγωνιστικό αυτοκίνητο, που κατασκευάστηκε το 1902, χρησιμοποιώντας μια μηχανή 28 ίππων από το Mercedes Simplex, μπορούσε να λειτουργήσει και χωρίς μπαταρία ως ρυθμιστική μονάδα λόγω της υψηλής απόδοσης της βενζινοκίνητης μηχανής.

Μια σύγχρονη αναφορά περιέγραψε το σχέδιο του σειριακού υβριδικού συστήματος οδήγησης του Mercedes Mixte: «Η κινητήρια δύναμη παρέχεται από μια βενζινοκίνητη μηχανή, που αντιστοιχεί στις μηχανές, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Μαζί με τη βενζινοκίνητη μηχανή υπάρχει ένα δυναμό που επιτρέπει την ενέργεια της βενζινοκίνητης μηχανής σε ηλεκτρική ενέργεια για να διοχετεύσει ισχύ σε δυο κινητήρες έλξης, οι οποίοι, όπως οι ηλεκτρικοί κινητήρες, είναι σχεδιασμένοι ως κινητήρες τροχών.»

Οι βενζινοκίνητες μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν κυρίως μονάδες των 45 και 70 ίππων. Οι καθορισμοί του μοντέλου του Mercedes Mixte αναφέρονταν στις μηχανές εσωτερικής καύσεως, όχι στην απόδοση της ηλεκτρικής οδήγησης. Ένα δυναμό έξι πόλων είναι διαρκώς συζευγμένο με τη μηχανή διαμέσου ενός άξονα οδήγησης και ανέλαβε τη λειτουργία του τροχού. Το μαγνητικό σύμπλεγμα, το οποίο περιστρεφόταν γύρω από το δυναμό οπλισμού, δεν είχε εγκατασταθεί στερεά, αλλά μπορούσε να κινηθεί 20 εκατοστά. Κάτι τέτοιο επέτρεπε τη ρύθμιση του ρεύματος, όταν η ελκτική δύναμη έπρεπε να αλλάξει. Το δυναμό ανέλαβε τη λειτουργία του τροχού- παρόμοιο με αρκετά μοντέρνα, υβριδικά συστήματα οδήγησης. Σε μερικά αυτοκίνητα χρησίμευε ως κινητήρας εκκίνησης για τη μηχανή εσωτερικής καύσεως. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια απ’ τη γεννήτρια μεταδιδόταν σε δυο κινητήρες κεντρικού τροχού. Οι ακτίνες συνδέονταν στο πλαίσιο στήριξης του κινητήρα του κεντρικού τροχού- ο κινητήρας και ο τροχός σχημάτιζαν μια μονάδα, ελαττώνοντας τις απώλειες ενέργειας, τις οποίες θα προκαλούσε η τριβή της μηχανικής μετάδοσης ισχύος.

Στο Mercedes Mixte οι κινητήρες ήταν τοποθετημένοι στον οπίσθιο άξονα. Μερικά πυροσβεστικά οχήματα παραδόθηκαν με εμπρόσθια κίνηση, καθώς ήταν ο κανόνας για την Lohner-Porsche. Παρ’ όλο που ο Ferdinand Porsche κατασκεύασε κινητήρες, οι οποίοι κινούνταν πάνω σε δυο σφαιρικά ρουλεμάν, αισθητά πιο στενούς απ’ ό,τι οι κινητήρες έλξης των πρώτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που δημιούργησε, το Mercedes Mixte και το Mercedes Electrique θα μπορούσαν εύκολα να αναγνωριστούν από τις ασυνήθιστες υποδοχές. Δημοσιογράφοι στην έκθεση αυτοκινήτων στη Βιέννη, το 1907, προβληματίστηκαν με την αισθητική: από τη μια, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την επιβαλλόμενη «ώριμη ομορφιά των αυτοκινήτων της Mercedes», αλλά από την άλλη, υπήρχε αυτό το «εξόγκωμα», οι κινητήρες του κεντρικού τροχού στους οπίσθιους τροχούς.

Ο συνδυασμός της μηχανής εσωτερικής καύσεως, ως πηγή ισχύος και του ηλεκτρικού κινητήρα, ως κύρια ώθηση, αποδείχτηκε αξιόπιστος κυρίως στα λεωφορεία. Η ομαλή επιτάχυνση των οχημάτων και η έλλειψη των έντονα φορτιζόμενων εξαρτημάτων, όπως ο συμπλέκτης και η μετάδοση, επανέφεραν τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε συνεχή χρήση, παρ’ όλα αυτά, το Mixte ήταν ανώτερο απ’ το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χάρη στο ευρύ φάσμα, που το δανείζεται από την βενζινοκίνητη μηχανή, συζευγμένη με τη γεννήτρια. Για να επιδείξει την επίδοση των αυτοκινήτων παραγωγής, η Porsche ανέπτυξε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο Mixte πριν το τέλος του 1907. Η γεννήτρια του αμαξιού ενισχυόταν από μια βενζινοκίνητη μηχανή 30/55 ίππων• κινητήρες του κεντρικού τροχού με ενσωματωμένη εισαγόμενη δύναμη μετέφεραν την ηλεκτρική ενέργεια στο δρόμο. Το υβριδικό αγωνιστικό υποτίθεται ότι έπρεπε να ξεκινήσει στον Αγώνα Taunus, αλλά εκτροχιάστηκε κατά τη διάρκεια των πειραμάτων και υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η Daimler-Motoren-Gesellschaft της Αυστρίας, που κατασκεύασε τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα της Mercedes, ξεκίνησε το 1899 ως «Osterreichische Daimler Motoren Commanditgesellschaft Bierenz Fischer & Co.» Η θυγατρική εταιρεία του εργοστασίου της Cannstatt Daimler διοικούνταν αρχικώς απ’ τον Paul Daimler. Στις 19 Ιουλίου 1906, ο Αυστριακός μηχανικός Ferdinand Porsche διορίστηκε τεχνικός διευθυντής. Ο Porsche είχε ήδη σχεδιάσει ένα ηλεκτρικό κινητήρα για την εγκατάσταση των υποδοχών των τροχών το 1897 και προσάρμοσε το σύστημα για πρώτη φορά στην Lohner-Porsche του 1900. Αυτό το αυτοκίνητο δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της «βιομηχανίας του αυτοκρατορικού και αριστοκρατικού αυτοκινήτου» της Jacob Lohner & Co στη Βιέννη, για το οποίο ο Porsche άρχισε να εργάζεται το 1898. το 1900 το καινούριο αμάξι έκανε πάταγο στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισίου.

Το 1912 η Αυστριακή Daimler-Motoren-Gesellschaft διέλυσε τους δεσμούς της με τη θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία. Η εταιρεία, που βρισκόταν στην περιοχή Neustadt της Βιέννης, μετονομάστηκε «Austro-Daimler Motoren AG» και ο Ferdinand Porsche παρέμεινε ο τεχνικός της διευθυντής μέχρι το 1923. λόγω της γρήγορης διαδοχής των καινοτομιών στα αυτοκίνητα με βενζινοκίνητες μηχανές, το ενδιαφέρον για τα υβριδικά οχήματα γρήγορα υποχώρησε το πρώτο τέταρτο του περασμένου αιώνα. Για αρκετές δεκαετίες, αυτή η τεχνολογία είχε πάψει να παίζει ένα εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη του αυτοκινήτου.

 

  • top
  • print
  • recommend
  • bookmark
  • RSS