You have not saved your changes!

Trucks - Lorries

Η ιστορία των Φορτηγών

Τα φορτηγά αλλάζουν τις μεταφορές

 

1896: Το πρώτο φορτηγό που παράγεται από τον Gottlieb Daimler. 

 

1896: Το πρώτο φορτηγό που παράγεται από τον Karl Benz.

 

1898: Ανάπτυξη της DMG στο Βερολίνο σε χώρο κατασκευής φορτηγών. 

 

1908: Άυξηση του μεριδίου της αγοράς χάρις στο "επιδοτούμενο φορτηγό".

 

1911: Η εταιρεία SAF στο Gaggenau ενσωματώνεται με την εταιρεία του Karl Benz


1η Οκτωβρίου 1896. Αυτή η ημερομηνία απέκτησε αργότερα μεγάλη ιστορική σημασία. Εκείνη την ημέρα,  κατεγράφησαν στα αρχεία παραγωγής της Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) στο Cannstatt κοντά στη Στουτγάρδη, τα εξής: "Μηχανοποιημένο όχημα αγαθών, διαταγή αριθ. 81, όχημα αριθ. 42, δικύλινδρη μηχανή 4HP, βάρος του πλήρους οχήματος: 1.200 χιλιόγραμμα, για τη μεταφορά ενός φορτίου 1.500 χιλιογράμμων, τιμολογείται στην Βρετανική Motor Syndicate Ltd στο  Λονδίνο". 

Δέκα έτη μετά από την εφεύρεση του πρώτου αυτοκινήτου, ο Gottlieb Daimler είχε παράξει το πρώτο φορτηγό, στον κόσμο.
Το πρώτο μηχανοκίνητο φορτηγό, εντούτοις, δεν προκάλεσε  έντονες απαιτήσεις, ευθύς εξαρχής. Κανένα  πρόβλημα όμως για  τον Gottlieb Daimler: Αυτός είχε εφεύρει το αυτοκίνητο, δέκα έτη νωρίτερα, κατασκεύασε την πρώτη μοτοσικλέτα, παγκοσμίως, παρήγαγε μηχανές θαλάσης και μηχανοκίνητες draisiennes, εξόπλισε αντλίες πυρόσβεσης με μηχανές. Ήταν επομένως λογική συνέπεια  να χρησιμοποιήσει επίσης τη δύναμη των μηχανών στη μεταφορά των φορτίων.

 

 

Το  πρώτο φορτηγό του Daimler: Ένωση μηχανής και κάρρου.

 

Το πρώτο, στον κόσμο, φορτηγό,  έμοιαζε με ιππήλατο κάρρο χωρίς δοκούς σύνδεσης. Ο οδηγός καθόταν  εξωτερικά, μπροστά από τον εμπρόσθιο άξονα, επάνω σε ένα κάθισμα αμαξά. Ως εκ τούτου το φορτηγό ήταν μια μονάδα με περιγραφή "άμαξα υπεράνω μηχανής".
Η μηχανή τοποθετήθηκε στο οπίσθιο τμήμα, μια δικύλινδρη μηχανή Daimler "Phoenix" που ανέπτυσσε 4 HP στα 1,1 λίτρα. Η ισχύς της μηχανής διεβίβαζετο στον οπίσθιο άξονα μέσω ενός συστήματος ιμάντων,  ένα σχέδιο που μοιάζει με αυτό των πλανητικών αξόνων μείωσης πλημνών που εισήχθη δεκαετίες αργότερα.


Γρήγορη πρόοδος στην εφαρμοσμένη μηχανική.


Σύμφωνα με το πρώτο φυλλάδιο, ο Daimler παρείχε το φορτηγό σε  εκδόσεις των 4,6,8 και 10 HP, με ικανότητα ωφέλιμων φορτίων μεταξύ 1.500 και 5.000 χιλιογράμμων και την κορυφαία ταχυτήτα μέχρι 12 km/h. Εντούτοις, ο Gottlieb Daimler και ο συνεργάτης του Wilhelm Maybach δεν ήταν ικανοποιημένοι με την οπίσθια διαμόρφωση της μηχανής. Στα επόμενα μοντέλα, ο κινητήρας τοποθετήθηκε στο πλαίσιο κάτω από τη θέση του οδηγού και ο οπίσθιος άξονας διευθετείτο μέσω μιας αλυσίδας. Η δύναμη ισχύς μεταβιβαζόταν μέσω μιάς μετάδοσης ροπής με γρανάζια, η μηχανή ψύχετο από το σωληνοειδές ψυγείο του Wilhelm Maybach και εκκινούσε με τη βοήθεια ενός μανιατό χαμηλού voltage.
Στην επόμενη γενιά, η μηχανή τοποθετήθηκε κάτω από ένα καπό επάνω από τον μπροστινό άξονα, και το συμβατικό φορτηγό γεννήθηκε.  

 

Το πρώτο φορτηγό του Benz, το 1896.

 

Σε εκείνα τα χρόνια , μισή ημέρα διαρκούσε το ταξίδι από το Cannstatt, όπου ο Daimler και ο ευφυής μηχανικός Maybach εργαζόντουσαν, μέχρι το Mannheim, όπου ο Karl Benz ακολουθούσε τις ίδιες σχεδόν ιδέες με τον Daimler. Ο Benz και ο Daimler ποτέ δεν συναντήθηκαν, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι ο ένας παρακολουθούσε προσεκτικά τις εφαρμογές και τις εφευρέσεις του άλλου. Το φημισμένο τρίτροχο Patent Motor Car του Benz και το Motor Carriage του Daimler, τελικά είχαν εμφανιστεί στη σκηνή σχεδόν ταυτόχρονα, δέκα έτη νωρίτερα. Ο Benz  κατασκεύασε το πρώτο λεωφορείο το 1895. Στα 1896 οι δύο πρωτοπόροι εργάστηκαν πάλι επάνω σε στις παρόμοιες ιδέες: Ο Daimler προώθησε το πρώτο φορτηγό του και ο Benz παρουσίασε το  "πολλαπλούν όχημα παράδοσης ", το πρώτο ελαφρύ φορτηγό που σήμερα θα ενέπιπτε στην κατηγορία φορτηγών.
Ο  Benz εγκατέστησε μια κατασκευή εν είδη κιβωτίου, στο πλαίσιο του μοντέλου  "Velo". Το ωφέλιμο φορτίο του τετράτροχου οχήματος, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού ανήλθε σε 300 χιλιόγραμμα. Η μονοκύλινδρη μηχανή με μια μετατόπιση 1045 cm³ ανέπτυσσε 2,75 HP. Ένα έτος αργότερα, το "όχημα παράδοσης" ήταν ήδη σε θέση να μεταφέρει 300 χιλιόγραμμα συν δύο ανθρώπους, χάρις στη νέα μονοκύλινδρη μηχανή των 5 HP στα 2650 cm³.

 

1900: Παραγωγή fορτηγών και ημιφορτηγών από τον Daimler και τον Benz.

 

Στα τέλη του 1897, ο  Daimler αντεπιτίθεται με την παρουσίαση του "επαγγελματικού οχήματος " του, ενός ελαφρού φορτηγού που θα μπορούσε να διατεθεί σήμερα ως ημιφορηγό. Στα 1900, ο Benz λανσάρει αυτό που σήμερα θα αποκαλούσαμε "φορτηγό βαρέων καθηκόντων", τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, και μάλιστα παρουσίαζει, όχι μόνον ένα μοντέλο, αλλά μια πλήρη σειρά. Το υψηλής ποιότητας όχημα του είχε μια ικανότητα ωφέλιμων φορτίων πέντε τόνων και τροφοδοτείτο από μια δικύλινδρη μηχανή με οριζόντια διάταξη των εμβόλων, των 14 HP.

 

Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη - Διεθνής πλατφόρμα για τον Daimler και τον Benz.

 

Ευθύς εξαρχής, o Daimler και o Benz  συμμετέχουν σε διεθνείς δραστηριότητες. Όπως αναφέρθηκε πρωτύτερα, ο Daimler προμήθευσε το πρώτο φορτηγό, παγκοσμίως, στο Λονδίνο. Δύο έτη αργότερα, ο Daimler παρουσίασε ένα φορτηγό με μια ικανότητα ωφέλιμων φορτίων πέντε τόνων, σε μια έκθεση στο Παρίσι, όπου ο Benz είχε πωλήσει ένα από τα "οχήματα παράδοσης", από το 1896. Το 1900,ο  Daimler παρουσίασε στην ΝέΑ Υόρκη, ενα επαγγελματικό όχημα, και έλαβε άδεια παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δύο έτη νωρίτερα στην Αυστρία. Το 1901, ένα φορτηγό του  Daimler υπήρξε ο νικητής σε έναν διαγωνισμό ενάντια σε ένα ατμοκίνητο φορτηγό, στο Λίβερπουλ.
Φορτηγά παραδόθηκαν, μεταξύ άλλων χωρών, στη Ρωσία όπου παρήχθησαν επίσης στην Αγία Πετρούπολη, κατόπιν αδείας και για αρκετά έτη.

Τα "οχήματα delivery" του Benz, προσωρινά κατασκευάζοντο στο Μπέρμιγχαμ στα 1897, ως μια αντίδραση πρός την Daimler Motor Company στο Κόβεντρυ. Στη Γερμανία, ο Βenz κατασκεύασε τουλάχιστον 100 "delivery vehicles" με προορισμό την Αγγλία, μόνον για το 1902.

 

  • top
  • print
  • recommend
  • bookmark
  • RSS