Coupé

Τα coupé υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες.

Είτε μεσαίου μεγέθους, είτε υψηλής κατηγορία, τα coupé έχουν ενισχύσει το εύρος των μοντέλων της Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz CLS: Το πρώτο 4θυρο coupé έκανε την εμφάνιση του το 2004.

Μετά από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο τα coupé έγιναν μια μόνιμη παρουσία, τόσο στην μεσαία κατηγορία όσο και στα πολυτελή μοντέλα. Μεταξύ των προδρόμων του σημερινού CL-Class υπήρξαν μοντέλα όπως τα 300 S coupé (W188, από το 1952 έως το 1955) και τα coupé των σειρών 180 και 128 “μοντέλα τριών όγκων”, των οποίων τα αυτοφερόμενα σασί ήταν πλήρως εναρμονισμένα με τις προτιμήσεις της εποχής.

Το 1961 εμφανίστηκε το coupé στην σειρά W111 και το επόμενο έτος στην σειρά W112, ιδιαίτερα δημοφιλείς σειρές σήμερα. Ένα ενδιάμεσο βήμα ήταν η σειρά R107 της δεκαετίας του ’70, η οποία ήταν βασισμένη, όχι σε ένα 4θυρο premium sedan αλλά σε ένα SL, με καθίσματα για δύο άτομα.

Η σειρά C126 αφ’ ετέρου προσέφερε θέσεις για 4 άτομα, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχει συνεχιστεί μέχρι σήμερα στις σειρές C140, C215, C216.
Από την δεκαετία του ’60 έχει υπάρξει μια σχεδόν συνεχής παράδοση των coupé, που αντιπροσωπεύεται σήμερα από τη σειρά CLK.

Η πρώτη, μεσαίας κατηγορίας σειρά coupé, ήταν η W114, γνωστή ως Stroke Eight, χρησιμοποιώντας την σύντμηση” /8″ για να δείξει το έτος εμφάνισής της, το 1968. Το αυτοκίνητο αυτό είχε επιτυχώς εξαχθεί στη Βόρεια Αμερική. Ακολούθησε η σειρά W123 (1977 ως 1985), που προσέφερε Πετρελαιοκίνητο coupé και που προορίσθηκε αρχικά για την Βόρεια Αμερική με σκοπό την ενεργειακή επάρκεια. Η παράδοση των coupé συνεχίστηκε με την σειρά W124, από το 1987 έως το 1996.

Κατόπιν τούτων εμφανίστηκε το πρώτο CLK (W208 σειρά), που λανσαρίστηκε το 1997 και κατασκευάσθηκε μέχρι το 2002. Πριν από την παρουσίαση του είχε υπάρξει μεγάλη έρευνα επάνω στα coupé και το 1993 στη Γενεύη στο Motor Show παρουσιάσθηκε σε ένα ενθουσιώδες κοινό το “brand’s new four-eyed face”. Η απόφαση πάρθηκε για να προχωρήσει σθεναρά το πλάνο. Ακολουθεί μετά η σειρά W209 που παράγεται το 2002, στηριγμένη στην επιτυχία του προκατόχου του.
Η παρουσίαση του Vision CLS στην Έκθεση τής Φρανκφούρτης, το 2003, προκάλεσε μια αίσθηση και έδωσε στο αυτοκινητιστικό κοινό μια πρόγευση του Mercedes Benz CLS, το οποίο εμφανίστηκε το επόμενο έτος.

Αυτό το αυτοκίνητο συνδύασε τα καλύτερα δύο κόσμων, δηλαδή και ευρυχωρία και τα πλεονεκτήματα των 4 θυρών, συγχρόνως δηλώνοντας την αρμονική συνύπαρξη ενός coupé με ένα skillfully σχεδιασμένο πλαίσιο. Το CLS έχει καθιερωθεί ήδη ως η σύγχρονη αυτοκινητιστική εικόνα και έχει ανοίξει τους ορίζοντες και σε άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, ώστε να παράξουν 4θυρα coupé.

Καμιά επισκόπηση της ιστορίας των coupé Mercedes Benz δεν θα ήταν πλήρης, χωρίς την αναφορά σε τρία εξαιρετικά μοντέλα.

Στα 1954 ήρθε το 300 SL (W198). Όχι μόνον οι gullwing πόρτες και η διαχρονική σχεδίαση, αλλά το σύνολο του αυτοκινήτου συντελεί ώστε να τοποθετηθεί στην θέση ενός μοντέλου του ονείρου. Κατόπιν, το 1969, η εταιρεία έφερε το C111, αρχικά ως όχημα δοκιμής για τον κινητήρα Wankel. Αυτό το coupé δημιούργησε μια θύελλα ενδιαφέροντος και η Mercedes-Benz έλαβε ακόμη και ανοικτές επιταγές από πρόθυμους αγοραστές.Αλλά το αυτοκίνητο δεν πήγε ποτέ στην παραγωγή.

Τέλος, αν και το Mercedes-Benz SLR-McLaren (W199), τού 2003, δεν ήταν κανένας άμεσος απόγονος των 300 SL, εντούτοις φέρει τα γονίδια του Gullwing. Διότι είναι και ένα μοναδικό αθλητικό αυτοκίνητο και ένα αυθεντικό coupé. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εκδόσεις ανοικτών μοντέλων ήταν μεταγενέστερες προσθήκες.

Τα coupé είναι τρόπος ζωής. Οι ιδιοκτήτες του παραμένουν προσηλωμένοι στο στυλ και την χάρη τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *