Design History 1959-1981

Η γοητεία του σχεδιασμού  της Mercedes, 1959 – 1981

1959-1961: Τέλειες αναλογίες

Εν τούτοις ερμηνεύοντας το με τον τρόπο τους, τα μοντέλα 220 S/SE του 1959 παρουσιάζουν καταφανή επιρροή από το Αμερικάνικο στυλ. Παραδείγματος χάριν τα οπίσθια φτερά έγιναν ένα πολυσυζητημένο χαρακτηριστικό γνώρισμα που δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί στο χρόνο.

Οι εκδόσεις Coupé 220, που εμφανίστηκαν δύο έτη αργότερα, εικονογραφούσαν με τον καλύτερο τρόπο την διαδικασία ανάπτυξης και συμπεριφοράς εκείνων των ημερών.
Με σαφήνεια παρουσιάζουν τα σχεδιαστικά ζητήματα  που προκατέλαβαν τους σχεδιαστές.  Κατά συνέπεια το Coupé 220 S είναι όχι μόνο μια από τις  ομορφότερες  Mercedes που σχεδιάσθηκε ποτέ , αλλά και ένα από τα ομορφότερα αυτοκίνητα που σχεδιάσθηκαν γενικά.

Η χρήση της C-pillar, τo οπίσθιο παράθυρο και ολόκληρο το οπίσθιο τμήμα, κατέστησε αυτό το σχέδιο αθάνατο.

Αυτό το αυτοκίνητο, είναι σχέδιο στην καθαρότερη μορφή του, χωρίς “σαφείς ” σχεδιαστικές τοποθετήσεις – η ισορροπία στην ύστατη μορφή.

1969-1970: Αυθεντικά  πρωτότυπα

Στο τέλος της δεκαετίας του ’60 και της αρχής της δεκαετίας του ’70, τα δύο πρωτότυπα C111-1 και C111-2 υπήρξαν τα ορόσημα στην ιστορία σχεδίου της Mercedes. Ο σχεδιαστής είχε την πλήρη ελευθερία της δράσης και ήταν σε θέση να ξεφύγει από την παράδοση του σχεδίου. Μόνο οι πόρτες Gullwing υιοθετήθηκαν ως χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Η θετική επίδραση αυτής της προσέγγισης συνίστατο από δύο παράγοντες, ενός πολύ υψηλού βαθμού πρωτοτυπίας και αυτονομίας, και στην πραγματοποίηση μιας ολόκληρης σειράς λεπτομερειών, που θα χρησιμοποιούντο αργότερα και στα οχήματα της Mercedes και σε οχήματα άλλων εμπορικών σημάτων.

Σαν σημείο της κριτικής, εντούτοις, πρέπει να διαπιστωθεί ότι και τα δύο οχήματα στερήθηκαν το καταφανές πρόσωπο της Mercedes και ο προσδιορισμός θέσης του αστεριού δεν ήταν σύμφωνα με το καταχωρημένο εμπορικό σήμα. Εν τούτοις υπήρξε ένα πολύ επιτυχές πρόγραμμα.

1972: Παθητική ασφάλεια στις προδιαγραφές του σχεδιασμού

Η μελέτη με τον προσδιορισμό ESF 13 του 1971, εκφράζει την κυρίαρχη σκέψη των ανθρώπων των αυτοκινητοβιομηχανιών, σε όλο τον κόσμο, εκείνη την περίοδο: η συζήτηση για το μέγιστο πιθανό επίπεδο παθητικής ασφάλειας. Αυτή η ανάπτυξη προήλθε από τις ΗΠΑ,  αλλά ήταν ύψιστης σημασίας για την Mercedes Benz.
Το αποφασιστικό σημείο ήταν να μεταφερθούν τα συμπεράσματα των μελετών επάνω στην παθητική ασφάλεια, στην γραμμή παραγωγής. Τα αποτελέσματα της μελέτης ESF ΕΚΤ 13 απεικονίστηκαν στη S-Class του 1972.

1977: Cw-VALUE 0.178

Το 1977 μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχεδίου δημιουργήθηκε υπό την μορφή τού μοντέλου C111-3, που χρησίμευσε για να μεταφερθούν τα αεροδυναμικά συμπεράσματα στις λειτουργίες ενός σχεδίου. Το φανταστικό Cw-VALUE 0.178  επιτεύχθηκε από τη μερική χρήση αιχμηρών σχεδιαστικών στοιχείων, που έτρεχαν παράλληλα με τις γραμμές κίνησης. Αυτά τα σημαντικά στοιχεία εισήχθησαν στο σχεδιασμό για την δημιουργία της σειράς Mercedes 190.

1979-1981: Η τέχνη της μείωσης

Τα προηγούμενα S-Class μοντέλα δημιούργησαν μια εντύπωση χλιδής σε μερικούς ανθρώπους, ίσως εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας των χρωμίων. Ήταν αυτό που ήθελε το αγοραστικό κοινό.

Υποστηριζόμενοι από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η γρήγορα αυξανόμενη τιμή του ακατέργαστου πετρελαίου, οι σχεδιαστές είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την ιδέα ενός λιγότερο υπερβολικού σχεδίου. Σε αυτήν την φάση οι αεροδυναμικές ιδιότητες ενός εξωτερικού σχεδίου θα μπορούσαν να γίνουν ένα αντικειμενικό κριτήριο. Η χοάνη του αέρα είχε ένα μερίδιο στον καθορισμό της μορφής. Η S-Class χαρακτηρίστηκε από μια πολύ σαφή μορφή, την αποφυγή των περιττών διακοσμητικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων και τελικά την καθαρή λειτουργικότητα.

Το S-Class Coupé του 1981 συνέχισε την παράδοση των μεγάλων Coupé που προήλθαν από το σχέδιο των Saloons. Όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, η σύνδεση με τους κλασικούς προκατόχους Coupé και τα αποκαλούμενα SL-style, ενσωματώθηκαν στην σχεδιαστική γραμμή. Η χρήση της C-pillar  και η εμπρόσθια όψη, δάνεισαν σε αυτό το αυτοκίνητο τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του. Και βέβαια όλα τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με μια Mercedes Coupé : αποκλειστικότητα, ποιότητα, μακροζωία, τελειότητα, αλλά και τεχνικά πρακτική εκλέπτυνση.