Design History 1982-1995

Η γοητεία του σχεδιασμού  της Mercedes, 1982 – 1995

1982: Χαρακτήρας

Η παρουσίαση της Mercedes 190 στο έτος 1982, ήταν η έναρξη μιας νέας εποχής για την Mercedes-Benz. Αυτή η νέα κατηγορία οχημάτων κατέστησε εφικτό σε πολλούς πελάτες, να γίνουν “οδηγοί της Mercedes” για πρώτη φορά. Η επίσημη έκφραση ενός τέτοιου ασυνήθιστου οχήματος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τις συνηθισμένες μεθόδους προσδιορισμού, που υιοθετήθηκαν για την κατηγορία πολυτελείας. Η νέα μορφή έπρεπε να είναι προκλητική. Το αυτοκίνητο επρόκειτο να είναι το επίκεντρο συζητήσεων και όχι να εκληφθεί ως “ένα ακόμη Mercedes”. Η επιρροή στον σχεδιασμό από το C111-3 είναι σαφής. Η εντυπωσιακή σχεδιαστική άποψη βελτιώθηκε περαιτέρω αεροδυναμικά και οπτικά, από μια μικρή κάμψη στο τμήμα της οροφής. Επιπλέον, οι έντονες άκρες και οι όψεις, που βρίσκονται ιδιαίτερα στην C-pillar και στα κάτω σημεία, δίνουν στην 190 τον καταφανή χαρακτήρα της.

1984: Διαχρονική κομψότητα

Το σχεδιαστικό πλάνο των μοντέλων μεσαίας κατηγορίας, το 1984, μπορεί να θεωρηθεί ως λογική περαιτέρω ανάπτυξη της σειράς 190. Οι γραμμές ήταν ελαφρώς ηπιότερες  απ’ ό,τι στο 190. Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά καθορίστηκαν από τις αεροδυναμικές ιδιότητες που απεικονίστηκαν στη μορφή. Επιπλέον το σχέδιο ήταν λεπτής, επαγγελματικής φύσης, που έδωσε στο όχημα μια σύγχρονη εμφάνιση ήσυχης κομψότητας. Το οπίσθιο άκρο αυτού του αυτοκινήτου προκάλεσε ιδιαίτερα πολλές συζητήσεις. Απαιτήσεις, όπως ένα χαμηλό επίπεδο φόρτωσης, μια υψηλή οπίσθια άκρη, για βελτιωμένη αεροδυναμική και η σύνδεση της οπίσθιας φωτιστικής δέσμης με το αμάξωμα, κατέστησαν αδύνατο να παραμείνουν τα παλαιά υφολογικά στοιχεία. Η επίσημη λύση παρήγαγε ένα αποτέλεσμα που κάλυψε τέλεια όλες τις απαιτήσεις και συνάρπασε επίσης, δυνάμει των σαφών, λογικών γραμμών του.
Η Coupé έκδοση υιοθέτησε συνειδητά την σχεδιαστική και τυπική άποψη της μεγάλης κατηγορίας S –Class Coupé, φυσικά υπό την προϋπόθεση να υιοθετηθεί η εμπρόσθια όψη του Saloon.

1989: Η μετενσάρκωση ενός μύθου

Το SL παρουσίασε στους σχεδιαστές μια μεγάλη πρόκληση, για τον ίδιο λόγο ακριβώς που η S-Class καθορίζει την στόχευση στον τομέα της. Αυτό το αυτοκίνητο αντιπροσωπεύει την υψηλότερη τελειότητα στο Sportscar τμήμα. Επιπλέον, συνεχίζει την παράδοση του θρυλικού και ακόμα συναρπαστικού ανοικτού αυτοκινήτου 300 SL του 1957. Ο στόχος ήταν επομένως να δημιουργηθεί μια σύνδεση με την παράδοση των επιτυχών προκατόχων του, πραγματοποιώντας ένα απολύτως νέο σχέδιο που θα παρουσίαζε τη σύγχρονη αυτονομία και την σχεδιαστική διαχρονικότητα.
Ο ενθουσιασμός με τον οποίο οι σχεδιαστές δημιούργησαν αυτό το αυτοκίνητο, μπορεί να φανεί στην τέλεια αισθητική του. Οι ισχυρές γραμμές και η sport, δυναμική εμφάνιση, είναι το αποτέλεσμα ποικίλων λεπτομερειών. Το καπό επιμηκύνεται και χαμηλώνει, η οροφή στενεύει και συμπιέζεται, με ένα συμπαγές οπίσθιο άκρο και αεροδυναμικά ήπιες ρέουσες πλευρές. Η Α-pillar έχει απότομη γωνία  και ξεπηδά από το φτερό. Κατ’ αυτό τον τρόπο η θεατρική ενέργεια που αναμένει κάποιος από ένα Mercedes Sportscar έχει την πλήρη αντιστοιχία της.

1991: Λειτουργία

Η S-Class του 1991 τονίζει τη λειτουργική σχεδιαστική προσέγγιση, που χαρακτήρισε για πρώτη φορά τον προκάτοχό της, ακόμα εντονότερα. Η σημαντικότερη έμφαση είναι στο λειτουργικό νεωτερισμό και επομένως μια απομάκρυνση από τα τυπικά  διακοσμητικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Οι ομαλές, σαφώς σκιαγραφημένες επιφάνειες δεν έχουν κανέναν καλλωπισμό και δίνουν στο όχημα μια αύρα  αξιοπρεπούς ανωτερότητας και αξιοπιστίας. Το νέο σχέδιο της μετόπης, με το θερμαντικό σώμα που ενσωματώνεται στο καπό και που εσωκλείεται εντελώς από το μέταλλο, καθώς επίσης και το αστέρι της Mercedes που τοποθετείται στο καπό, απεικονίζουν μια καινοτόμο ερμηνεία των παραδοσιακών χαρακτηριστικών σχεδιαστικών προσεγγίσεων της Mercedes-Benz. Το οπίσθιο άκρο με τις γωνίες για τις  φωτιστικές μονάδες, είναι αυτόνομο και συγχρόνως παρόμοιο στη μορφή με την παράλληλη E-Class (W124) και C-Class (W202).

Η λειτουργική, συγκρατημένη κομψότητα του εξωτερικού, συνεχίζεται και στο εσωτερικό σχέδιο, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αξιοπρεπή χαρακτήρα αυτού του επαγγελματικού Saloon. Αν και, τεχνικά και λειτουργικά, είναι βασισμένο επάνω στην S-Class , το Coupé αυτής της κατηγορίας ήταν προφανέστατα το πλέον αυτόνομο όχημα, από ό,τι η προηγούμενη περίπτωση.Το Coupé και τα Saloon συσχετίζονται βεβαίως πολύ, εντούτοις με εξαίρεση μερικά κοινά σημεία, είναι απολύτως αυτόνομες προσεγγίσεις.

1992: First Class 

Το μοντέλο Ο 404 της Mercedes, το πολυτελές τουριστικό όχημα, εισήγαγε στα 1992 νέα δεδομένα σε αυτό τον χώρο. Ο στόχος να προσφερθούν στους επιβάτες λεωφορείων τα ίδια standards ασφάλειας και άνεσης, όπως και στους αγοραστές των επιβατικών αυτοκινήτων της Mercedes, επιτεύχθηκε μέσω αυτού τού οχήματος. Οι καινοτομίες στην οδήγηση, την ανάρτηση, την ασφάλεια και την τεχνολογία κλιματισμού πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς μέσα σε μια νέα ποιότητα εξωτερικού σχεδιασμού Οι μεγάλες επιφάνειες αυτού του οχήματος χωρίστηκαν από ένα κομψά πολυεπίπεδο σώμα και οι συνεχείς περιοχές των παραθύρων, υπογραμμίζουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά. Η μετόπη χαρακτηρίζεται από μια σύγχρονη ερμηνεία του προσώπου της Mercedes, που περιλαμβάνει αναφορές στις σειρές επιβατικών αυτοκινήτων και τα εμπορικά οχήματα της Mercedes.

1993: Αντιστροφή τάσης 

 Η παρουσίαση της μελέτης των Coupé, τής Mercedes, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου, τού 1993 στη Γενεύη, ανήγγειλε μια νέα εποχή της δημιουργικής ελευθερίας για τους σχεδιαστές της Mercedes. Η μελέτη κατέδειξε πόση καινοτόμος δύναμη θα μπορούσε να απελευθερωθεί, εάν οι προηγουμένως επιβληθείσες και αυστηρά ερμηνευμένες σχεδιαστικές αρχές, ήταν περισσότερο χαλαρές. Συγχρόνως η μελέτη καθόρισε το νέο πρόσωπο (four-eyed) της E-Class και έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη του CLK.

1995: Νέα μάτια

Η νέα E-Class του 1995 και το εντυπωσιακό σχέδιό της, αντιπροσώπευσαν ένα νέο ξεκίνημα και μια προϊοντική επίθεση, από την ομάδα συνολικά. Η νέα όψη με τα 4 εμπρόσθια φανάρια  και η ακολουθούμενη απομάκρυνση από τις προηγούμενες όψεις φωτισμού, επέτρεψε ένα απολύτως νέο και εντυπωσιακό σχέδιο, χωρίς την απώλεια των γραμμών, των τόσο χαρακτηριστικών μιάς Mercedes.