Οχήματα Έρευνας

Ο Karl Benz γοητευόταν από τα διάφορα τεχνολογικά αντικείμενα. Από το 1877 κιόλας, ο Benz, αυτός ο εξαιρετικός μηχανικός, ξεκίνησε να σχεδιάζει στατικές μηχανές εσωτερικής καύσης ως υποκατάστατο τής ατμομηχανής. Αλλά σύντομα κατάλαβε ότι αυτές οι μηχανές ήταν κατάλληλες για κάτι παραπάνω από στατική χρήση.

Η ιδέα για το αυτοπροωθούμενο όχημα- το αυτοκίνητο- πήρε μορφή. Ο Benz σύντομα συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν αρκετό, απλά και μόνον, να εγκαταστήσει μια μηχανή σε άμαξα συρόμενη από άλογα και να την ονομάσει “αυτοκίνητο”. Χρησιμοποιώντας κλασσικές μηχανολογικές μεθόδους, αναγνώρισε τα όρια τής υπάρχουσας τέχνης και δημιούργησε καινοτομία στην τεχνολογία: μια οριζόντια, μονοκύλινδρη τετράχρονη μηχανή κινούμενη με βενζίνη, την ηλεκτρική ανάφλεξη, τον συμπλέκτη, το καρμπυρατέρ, το ψυγείο, ένα είδος κιβωτίου ταχυτήτων, ένα διαφορικό για τους δυο κινητήριους τροχούς.

Εξοπλισμένο με αυτά τα εξαρτήματα, το 1ο όχημα κυκλοφόρησε το 1885 και δεν ήταν απλώς μια τροποποιημένη άμαξα, αλλά ένα ολοκαίνουριο σχέδιο, για το οποίο ο Karl Benz κατοχύρωσε μια πατέντα, στις 29 Ιανουαρίου 1886.

Patent motor car, 1886-1894

Αυτό το όχημα ήταν το 1ο στην ιστορία τής Daimler και συγχρόνως, ήταν το 1ο δοκιμαστικό όχημα στην ιστορία τής εταιρείας, αφού οι αιτίες που παρακίνησαν τον Karl Benz να φτιάξει το αμάξι του, παραμένουν αμετάβλητες για κάθε δοκιμαστικό όχημα τής Daimler.

Κάθε ένα από αυτά τα οχήματα έρευνας αντιπροσωπεύει μια τολμηρή σκέψη για το μέλλον, συνδυάζει αρκετά τεχνολογικά καινοτόμα επιτεύγματα και τα μετατρέπει σε εμπειρία, την ίδια δε στιγμή οι τεχνολογίες δοκιμάζονται και παρουσιάζονται στο κοινό. Αυτή είναι η αλήθεια για το όχημα Benz, όπως και για το σημερινό F 500 Mind, το οποίο παρουσιάσθηκε στην Έκθεση Μηχανής στο Τόκιο το 2003 και απέδειξε για μια ακόμη φορά την τεχνολογική υπεροχή τής Daimler..

  • Τα δοκιμαστικά αυτοκίνητα τής Daimler

1969    C 111-I   Μηχανή τριών δρομέων Wankel, Πλαστικό αμάξωμα
1970    C 111-II   Μηχανή τεσσάρων δρομέων Wankel
1978    Auto 2000  Μείωση κατανάλωσης καυσίμου
1981    NAFA Επιβατηγό όχημα μέσου μεγέθους μικρής εμβέλειας
1991    F 100  Εργοδυναμική, Έλεγχος τού περιβάλλοντος
1991    C 112 Δυναμική οχήματος, Ενεργός Έλεγχος Αμαξώματος
1995    Vario Research Car  Μεταβλητές αντιλήψεις οχημάτων, Εργονομία
1996    F 200 Imagination  Οδήγηση μέσω καλωδίου, Σχεδιασμός πιλοτηρίου
1997    F 300 Life Jet  Ενεργός έλεγχος ταχύτητας, Δυναμική οχήματος
2002    F 400 Carving   Δυναμική οχήματος, Ενεργός έλεγχος κλίσης τροχών
2003    F 500 Mind  Σχεδιασμός εσωτερικού, Εναλλακτικό σύστημα  οδήγησης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *