Εισαγωγικό

Από την ιδέα, στο ολοκληρωμένο δοκιμαστικό αυτοκίνητο

Οι σχεδιαστές αρχίζουν να δουλεύουν, μόλις κατατεθεί η μηχανολογική ιδέα τού αυτοκινήτου έρευνας. Το αμάξι δημιουργείται πρώτα στον υπολογιστή, μετά σχηματίζεται με πηλό και τέλος κατασκευάζεται ως ένα μοντέλο, που δεν θα βγει στην παραγωγή.

Τα δοκιμαστικά αυτοκίνητα τής Daimler δεν είναι αμάξια επίδειξης. Καθένα από αυτά, με όλα τα χαρακτηριστικά του, είναι πλήρως λειτουργικό, γιατί θεωρείται ότι κάνει την νέα τεχνολογία εμπειρική, έτοιμη για οδήγηση, υπολογίσιμη. Τότε εκπληρώνει τον σκοπό του, ο οποίος είναι να παρέχει γνώσεις για το αυτοκίνητο τού μέλλοντος. Καθένα από αυτά τα ειδικά αμάξια ακολουθεί την ιδέα τού “ολιστικού”. Δεν είναι μεμονωμένα εξαρτήματα που εξετάζονται, αλλά ολόκληρο το όχημα, που πηγάζει από μια πρωτότυπη ιδέα. Το γεγονός ότι αμφισβητεί κάποιες συμβάσεις, ότι ασυνήθιστες λύσεις μπορεί να προκαλέσουν έκπληξη ή ενθουσιασμό, είναι μέρος τής ιδεολογικής, νοητικής εργασίας για το αυτοκίνητο τού μέλλοντος. Αλλά πράττοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, οι ιδέες, που είναι μερικές φορές ασυνήθιστες, διεγείρουν συζητήσεις τού κοινού σχετικά με την αυριανή κινητικότητα- και παρέχουν σημαντικές ενδείξεις στους ερευνητές αγοράς τής Daimler όσον αφορά στις επιθυμίες και στις ανάγκες των πελατών. Γιατί τα αυτοκίνητα προσαρμόζονται στους πελάτες και η έρευνα πρέπει να προσαρμόζεται στο μέλλον.

Σχεδιαστές, μηχανικοί και ειδικοί στο εμπόριο σχεδίασαν μαζί τις τεχνικές προδιαγραφές για ένα καινούριο δοκιμαστικό αυτοκίνητο. Κάθε αμάξι είναι η αντανάκλαση μιας ξεκάθαρης στρατηγικής- μερικές φορές τονίζει την τεχνολογική ικανότητα τής εταιρείας, άλλες φορές την εργονομική και άλλες την οδική ασφάλεια. Τότε οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί φέρνουν την εργασία στα μέτρα τους σύμφωνα μ’ όλες τις προδιαγραφές. Συχνά απαιτείται η επινόηση για κάτι εντελώς καινούριο, στον χώρο τής αγοράς. Οι πρωτότυπες ιδέες συνεχώς επανεξετάζονται για το αν είναι πραγματοποιήσιμες και σε αυτό βοηθούν αρκετά οι υπολογιστές, με τα εργαλεία προσομοίωσης που διαθέτουν. Αν λειτουργούν στην οθόνη, δίνεται η έγκριση για παραγωγή. Πρακτικά, κάθε τμήμα ενός δοκιμαστικού αυτοκινήτου κατασκευάζεται διαδοχικά, μια δαπανηρή διαδικασία: ηλεκτρικά κυκλώματα πρέπει να συγκολληθούν, καθίσματα να κατασκευασθούν και το αμάξωμα να σχηματιστεί. Με όλη αυτήν την προσπάθεια που γίνεται, είναι απορίας άξιο που χρειάζονται συνήθως μόνο δυο χρόνια για την ετοιμασία τού καινούριου δοκιμαστικού αυτοκινήτου.

Πέρα από τα δοκιμαστικά οχήματα, η Daimler ξεχωρίζει αρκετούς διαφορετικούς τύπους οχημάτων, τα οποία εξυπηρετούν την ανάπτυξη νέων μοντέλων: Τα τεχνολογικά αυτοκίνητα είναι οχήματα παραγωγής, εξοπλισμένα με καινούρια τεχνολογία για τους σκοπούς των δοκιμών. Για παράδειγμα, ο Τομέας Έρευνας τής Daimler χρησιμοποιεί αρκετά τροποποιημένα αυτοκίνητα A- Class για να ελέγξει συστήματα κυψελών καυσίμου και την οδηγική ικανότητα.

Τα αντικείμενα των δοκιμών είναι στενά συνδεδεμένα με τα δοκιμαστικά αυτοκίνητα. Όπως συμβαίνει με αυτά τα οχήματα, τα αντικείμενα εξυπηρετούν στην τοποθέτηση καινούριων τεχνολογικών ευρημάτων, από τα Ερευνητικά εργαστήρια στις δοκιμαστικές πίστες, για να δοκιμάζονται κατά την πράξη. Συνήθως δεν έχουν καινούριο αμάξωμα. Τα αμάξια αντίληψης, στην Daimler, είναι μελέτες ετοιμοπαράδοτων οχημάτων. Τοποθετούν ένα όχημα τού μέλλοντος στην αγορά. Ένα παράδειγμα είναι η μελέτη “Α” τού 1993, η οποία δείχνει αρκετά χαρακτηριστικά γνωρίσματα τής μεταγενέστερης A- Class.

Τα αυτοκίνητα αντίληψης είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη τής τεχνολογίας, η οποία ήδη χρησιμοποιείται σε αμάξια παραγωγής ή σε αυτά που σύντομα θα βγουν στην παραγωγή.

NAFA – the short-distance vehicle

Οι μελέτες οχημάτων είναι εφικτές μελέτες, που παρουσιάζουν νέες ιδέες στην μορφή ενός ολοκληρωμένου αυτοκινήτου. Αλλά συνήθως δεν είναι αξιόπιστες στο δρόμο. Αυτή η κατηγορία συμπεριλαμβάνει την NAFA, μια μελέτη μικρής εμβέλειας οχήματος, η οποία άρχισε πριν είκοσι χρόνια. Είχε ένα κοφτό, πολύπλοκο αμάξωμα και ήταν ο πρόδρομος tής Mercedes-Benz A-Class και τού Smart City Coupe. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *