Bionic Car

Νέα Υόρκη – Τα πρωτότυπα μοντέλα τού Bionic Car τής Mercedes-Benz εμφανίζονται στο πλαίσιο της έκθεσης “Design and the Elastic Mind” στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η έκθεση στο παγκοσμίου φήμης “MoMA” παρουσιάζει πρωτοποριακές καινοτομίες στους τομείς τού Σχεδιασμού και τής Επιστήμης.

 

The Mercedes-Benz Bionic Car as a concept vehicle

Η έκθεση «Design and the Elastic Mind» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στην Νέα Υόρκη είναι αφιερωμένη στις δραματικές αλλαγές σε πτυχές τής ανθρώπινης ζωής που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Η σειρά των εκθεμάτων υπογραμμίζει τον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης – για παράδειγμα στην κινητικότητα και τις επικοινωνίες – με έμφαση σε καινοτόμες σχεδιαστικές λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τις ταχέως μεταβαλλόμενες απαιτήσεις τής ζωής. Η έκθεση ήταν ανοικτή για το κοινό από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαΐου 2008.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία τής έκθεσης είναι το βιονικό αυτοκίνητο Mercedes-Benz, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο τού 2005, στο Συμπόσιο Καινοτομίας που διοργάνωσε η Daimler AG στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον.

Εκτός από την σχεδόν τέλεια αεροδυναμική και μια ελαφριά φιλοσοφία που προέρχεται από την φύση, το αυτοκίνητο διαθέτει έναν καθαρό και οικονομικό κινητήρα diesel υψηλής τεχνολογίας με τεχνολογία BLUETEC, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση τής κατανάλωσης καυσίμου και στην μείωση των εκπομπών ρύπων κατά ένα σημαντικό περιθώριο: στον κύκλο οδήγησης τής ΕΕ, το βιονικό αυτοκίνητο Mercedes-Benz καταναλώνει μόλις 4,3 lt / 100 Km – καθιστώντας το 20% περισσότερο οικονομικό από ένα αντίστοιχο μοντέλο παραγωγής. Με ισχύ 140 ίππων, προσφέρει υπερσύγχρονες επιδόσεις Mercedes-Benz. Εάν χρησιμοποιείται το σύστημα μέτρησης των ΗΠΑ (FTP 75), η τιμή είναι περίπου 70 μίλια ανά γαλόνι (mpg, συνδυαστικά) – 30% καλύτερο από ένα αυτοκίνητο τυπικής παραγωγής. Όταν οδηγείται με σταθερή ταχύτητα 90 km/h, το μοντέλο άμεσου ψεκασμού καταναλώνει μόλις 2,8 lt diesel ανά 100 Km – που ισοδυναμεί με 84 μίλια ανά γαλόνι στον κύκλο δοκιμών των ΗΠΑ.

Μηχανικοί, σχεδιαστές και βιολόγοι τής Mercedes-Benz συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη τού Bionic Car Mercedes-Benz. Το πρότυπό του ήταν ένας κάτοικος τής θάλασσας από τα τροπικά γεωγραφικά πλάτη, το Ostracion Cubicus. Παρά το ασυνήθιστο σχήμα του, το ψάρι είναι εξαιρετικά αεροδυναμικό και επομένως μπορεί να κινηθεί χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα ενέργειας. Είναι επίσης σε θέση να αντέχει σε υψηλές πιέσεις και, χάρη σε ένα εξωτερικό δέρμα που αποτελείται από εξαγωνικές οστέινες πλάκες, μπορεί να επιβιώσει αλώβητο μετά από συγκρούσεις με κοράλλια ή άλλους κατοίκους της θάλασσας. Σε ελεύθερη ροή, το σώμα του έχει εξαιρετικά χαμηλή τιμή cd 0,06. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι επίσης ιδανικά συστατικά για ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο να επιτυγχάνει τα καλύτερα δυνατά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας των επιβατών.

Το αποτέλεσμα είναι ένα δίθυρο όχημα με τέσσερα άνετα, ατομικά καθίσματα και σχέδιο σε σχήμα σταγόνας που έχει μήκος 4,24 m, πλάτος 1,82 m και ύψος 1,59 m. Με συντελεστή οπισθέλκουσας (σχήμα cd) 0,19, το Bionic Car τής Mercedes-Benz είναι ένα από τα πιο αεροδυναμικά συμπαγή αυτοκίνητα στον κόσμο στην κατηγορία του. Σήμερα, αυτός ο αριθμός εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για την αεροδυναμική βελτιστοποίηση των αμαξωμάτων των αυτοκινήτων.

Το πρωτότυπο όχημα διαδραμάτισε επίσης πρωτοποριακό ρόλο για την Mercedes-Benz όσον αφορά στον έλεγχο των εκπομπών. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο δοκιμής που εφοδιάστηκε με τεχνολογία SCR (Selective Catalytic Reduction). Η τεχνολογία ελέγχου εκπομπών, την οποία η Mercedes-Benz ονομάζει BLUETEC, είναι διαθέσιμη για επαγγελματικά οχήματα από το 2005 και στην E-Class 320 BLUETEC από τον Οκτώβριο τού 2006. Άλλα τρία οχήματα με τον καθαρότερο diesel στον κόσμο θα κυκλοφορήσουν πριν από το τέλος του έτους .
Σε συνεννόηση με ειδικούς τής βιονικής, αναπτύχθηκε μια διαδικασία για την μεταφορά τής αρχής ανάπτυξης που χρησιμοποιείται από τη φύση, στην μηχανική αυτοκινήτων.
Με βάση την επιλογή Soft Kill Option (SKO), η προσομοίωση υπολογιστή χρησιμοποιείται για την διαμόρφωση των εξαρτημάτων τού αμαξώματος και τής ανάρτησης με τέτοιο τρόπο ώστε το υλικό σε περιοχές που υπόκεινται σε χαμηλότερα φορτία να μπορεί να γίνει λεπτότερο και ίσως ακόμη και να εξαλειφθεί, ενώ οι περιοχές με μεγάλη πίεση ενισχύονται περαιτέρω. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει τον προσδιορισμό μιας βέλτιστης γεωμετρίας εξαρτημάτων που πληροί εξίσου τις απαιτήσεις ελαφριάς κατασκευής, ασφάλειας και ανθεκτικότητας. Ο οστέϊνος σκελετός τού Ostracion Cubicus δείχνει πώς η φύση είναι σε θέση να επιτύχει την μέγιστη αντοχή με ένα ελαφρύ σχέδιο.
Στην περίπτωση μιας πόρτας αυτοκινήτου, για παράδειγμα, αυτή η μέθοδος σχεδιασμού κηρήθρας αυξάνει την ακαμψία έως και 40%, ενώ το βάρος μειώνεται κατά περίπου 30%, με βάση τους υπολογισμούς με τη μέθοδο SKO.
Έκτοτε, η μέθοδος SKO χρησιμοποιείται για την παραγωγή εξαρτημάτων, όπως οι βραχίονες στήριξης κινητήρα που τοποθετούνται σε ορισμένα λεωφορεία αγροτικών υπηρεσιών.
Η έκθεση «Design and the Elastic Mind» στο MoMA τής Νέας Υόρκης αναγνωρίζει το έργο των σχεδιαστών τής Mercedes-Benz και τιμά τις δυνάμεις τής καινοτομίας, βασισμένες σε εξαιρετικά ευέλικτα “κανάλια σκέψης”, που παρουσιάζονται από τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης. Η συλλογή μεμονωμένων εκθεμάτων στοχεύει να δώσει στους επισκέπτες μια επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων από σχεδόν κάθε κλάδο τής επιστήμης, τής έρευνας και τού σχεδιασμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *