C112

Η απόδοση στα καλύτερά της – C 112

Το C 112 είναι ένα καθαρά σπορ αυτοκίνητο – και με τις gullwing πόρτες του (πόρτες με σχήμα “φτερά γλάρου”) – συνεχίζει μια αγαπημένη παράδοση τής Mercedes-Benz.

 

  • Δεδομένα

Όχημα: C 112
Παρουσιάστηκε: 1991
Μέρος: Διεθνής Έκθεση Μηχανής, Φρανκφούρτη
Στόχοι: Σπορ αμάξι υψηλής απόδοσης για δοκιμή ενεργών οδικών συστημάτων δυναμικής
Οδήγηση: Τετράχρονη μηχανή ανάφλεξης με σπινθήρα, 12 κύλινδροι, χωρητικότητα 6.0 λίτρων, 300kW (408 ίπποι), οπίσθια κίνηση, χειροκίνητη μετάδοση 6 ταχυτήτων

  • Τεχνικά κλου:

Ενεργός Έλεγχος Αμαξώματος (ABC)

Λανσάρισμα παραγωγής το 1999 με την Mercedes- Benz CL (C 215)

Ενεργή οπίσθια κίνηση

Ενεργή αεροδυναμική 

Έλεγχος πίεσης ελαστικών

Ραντάρ ελέγχου απόστασης

Νέοι τύποι αισθητήρων για την οδήγηση, τον συμπλέκτη, τα φρένα, τις πόρτες, την προσαρμογή των θέσεων και των καθρεφτών.

 

Για την αγωνιστική περίοδο τού 1990, του Γκρουπ C, η Mercedes- Benz σε συνεργασία με την Ελβετική Ομάδα Sauber συμμετείχαν με το C 111. Σημείωση: η ομάδα ήταν Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο τέλος τής αγωνιστικής περιόδου.

Αυτό παρακίνησε τους μηχανικούς τής Mercedes- Benz. Έψαχναν ένα τρόπο για να δοκιμάσουν ενεργά συστήματα δυναμικής για την κατασκευή ισχύος- και ανακάλυψαν το σπορ αμάξι C 112 υψηλής απόδοσης. Τροφοδοτούνταν από μια μηχανή V 12, 6 lt, που ανέπτυσσε 300kW (408 ίπποι) και έδινε 580 N*m ροπής, στον στροφαλοφόρο άξονα. Η ιδέα ήταν να μεταφέρουν αυτό το κατόρθωμα όσο το δυνατό καλύτερα στο δρόμο σε κανονικά όρια, με το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας- ένας στόχος σε ανάπτυξη για το C 112. Για να το πετύχουν αυτό, οι μηχανικοί άρχισαν να κάνουν τα μαγικά τους.

Το C 112 είναι το πρώτο αυτοκίνητο που έχει Ενεργό Έλεγχο Αμαξώματος: κάθε τροχός είναι εφοδιασμένος με ένα συνδυασμό από ελατήρια και υδραυλικό σερβοκύλινδρο, ο οποίος είναι τοποθετημένος οριζόντια σε αυτό το σπορ αυτοκίνητο λόγω τού μικρού ολικού ύψους του. Οι αισθητήρες αναγνωρίζουν κάθε κίνηση τού οχήματος- κάθετη μετατόπιση, περιστροφή και κλίση∙ για να εξαλείψουν την κίνηση, οι υπολογιστές εκτιμούν τα δεδομένα και ελέγχουν αναλόγως τα ενεργά στοιχεία. Το αποτέλεσμα: ανήκουστα σταθερό κράτημα στον δρόμο.

Το σπορ αυτοκίνητο χαρακτηρίζεται από ενεργό οπίσθια κίνηση. Διορθώνει την κατευθυνόμενη απόκλιση, που μπορεί να προκληθεί, για παράδειγμα, από αυλακώσεις και τον πλάγιο άνεμο ή από τις οδικές επιφάνειες με εναλλασσόμενες τιμές πρόσφυσης. Ακόμη και σε κρίσιμες καταστάσεις, για παράδειγμα οι αλλαγές φορτίου στις στροφές, διατηρεί τον χειρισμό και την συμπεριφορά πρόσφυσης, που έχει συνηθίσει ο οδηγός. Ένα σύστημα πέδησης ελεγχόμενης ολίσθησης (ABS) και ένας έλεγχος επιταχυνόμενης ολίσθησης(ASR) τής τελευταίας γενιάς συμπληρώνουν την τεχνολογία.

Εξοπλισμένο με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, το C 112 προσφέρει ουδέτερο χειρισμό τού φορτίου και των συνθηκών τής οδηγικής συμπεριφοράς, ακόμα και στις στροφές υψηλών ταχυτήτων. Οι συνθήκες ασφαλείας είναι υψηλότερες από εκείνες άλλων σπορ αυτοκινήτων- ένα αποτέλεσμα από το οποίο επωφελούνται τα αμάξια ισχύος τής Mercedes-Benz.

Αλλά το C 112 έχει ακόμη περισσότερα να προσφέρει. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του είναι η ενεργός αεροδυναμική. Πλήρως ρυθμισμένα, το μπροστινό spoiler και η οπίσθια αεροτομή προσαρμόζονται στην συγκεκριμένη οδηγική κατάσταση για να εξασφαλίσουν την καλύτερη ισορροπία  μεταξύ χαμηλής αντίστασης αέρα από την μια και υψηλής κάθετης δύναμης από την άλλη. Κατά την ομαλή λειτουργία, η οπίσθια αεροτομή είναι ανενεργή και δημιουργεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι τής οπίσθιας δομής τού αυτοκινήτου  – σε αυτήν την απαθή κατάσταση το αμάξι έχει την μέγιστη ποσότητα καδμίου και η αεροδυναμική αντίσταση τείνει προς το μηδέν. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικά κατά τις στροφές υψηλής ταχύτητας στο κρίσιμο όριο: εδώ, σημαντικά μεγαλύτερες δυνάμεις επαφής των τροχών καθιστούν δυνατή υψηλότερη πλευρική επιτάχυνση και σταθερότερο χειρισμό.

Σε ένα γεγονός όπως αυτό, σε ένα δέκατο τού δευτερολέπτου η οπίσθια αεροτομή απλώνεται πίσω και προς τα πάνω και σε ακραίες περιπτώσεις, αλλάζει ακόμη και την γωνία πρόσπτωσης. Το χείλωμα τού μπροστινού spoiler , αλλάζοντας το ύψος του, συνεργάζεται με την οπίσθια αεροτομή. Το σύστημα επιτρέπει υψηλότερες πλάγιες δυνάμεις και αμέσως παρατείνει τα κρίσιμα όρια για τον οδηγό.

Το οπίσθιο spoiler χρησιμοποιείται επίσης για να βελτιώσει τις ιδιότητες φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης: σε μεγάλες ταχύτητες ανασηκώνεται κόντρα στον αέρα, όταν χρειάζεται, και βοηθάει το όχημα να ελαττώσει την ταχύτητα. Επιπλέον, το σύστημα φρεναρίσματος βοηθάει, έτσι ώστε η πίεση τού φρένου μεταξύ εμπρόσθιων και οπίσθιων τροχών να καταφέρει την μέγιστη επιβράδυνση. Άλλα εξαρτήματα που δοκιμάστηκαν στο C 112 είναι ο έλεγχος τής πίεσης των ελαστικών, που προειδοποιεί τον οδηγό για ξαφνική απώλεια πίεσης, ένα ραντάρ προειδοποίησης τής απόστασης για οχήματα που οδηγούν μπροστά και μερικώς καινούρια και διαφορετικά συστήματα αισθητήρων για την οδήγηση, τον συμπλέκτη, τα φρένα, τις πόρτες, την προσαρμογή των καθισμάτων και των καθρεπτών.


Και σαν πρώτο όχημα από την εποχή τού C 111, έχει και αυτό ως χαρακτηριστικό τις, ιδιαίτερου σχεδιασμού, πόρτες (πόρτες με σχήμα “φτερά γλάρου”). Από το 1950 οι πόρτες αυτές ήταν το σύμβολο των σπορ αυτοκινήτων τής Mercedes- Benz – το 300SL coupe ήταν το πρώτο που τις είχε και ήταν ένα αμάξι που ξεχώριζε στις μέρες του χάριν στις θαυμάσιες τεχνικές ιδιότητές του. Το C 112 με το αεροδυναμικό αμάξωμα δανείζεται και αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο πόρτας. Έτσι, ακόμα και τα φουτουριστικά οχήματα τής Daimler ανήκουν σε μια μακρά παράδοση, μια παράδοση που ορισμένες φορές δείχνει το δρόμο προς το μέλλον: το C 112 είναι ο πρόδρομος τού σπορ αυτοκινήτου τής Mercedes- Benz SLR McLaren, που παρουσιάστηκε πρόσφατα και το οποίο επαναφέρει τις gullwing πόρτες (πόρτες με σχήμα “φτερά γλάρου”) στην παραγωγή, σε τροποποιημένη μορφή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *