F 100

Καθαρή τεχνολογία – F 100

 

  • Δεδομένα

Όχημα: F 100
Παρουσιάστηκε: 1991
Μέρος: Έκθεση Μηχανής του Ντιτρόιτ
Στόχοι: Νέες ιδέες για καθίσματα και πόρτες, παθητική και ενεργητική ασφάλεια, εργονομική.
Οδήγηση: τετράχρονη μηχανή ανάφλεξης με σπινθήρα, 6 κύλινδροι, χωρητικότητα 2,6 λίτρων, 143kW (94 ίπποι), μπροστινή κίνηση, αυτόματη μετάδοση 3 ταχυτήτων.

  • Τεχνικά κλου

– Κεντρική θέση του οδηγού
– Μεγάλη οδική ασφάλεια
– Υδραυλικό τιμόνι με αερόσακο
– Νέος τύπος αντίληψης της πόρτας
– Εξεζητημένη εργονομική
– Αυτόνομο σύστημα πλοήγησης
— Λανσάρισμα παραγωγής με το όνομα DISTRONIC στην Mercedes- Benz S-Class (W 140)
– Ραντάρ ελέγχου απόστασης
– Σύστημα ραντάρ για παρακολούθηση της κίνησης
– Ηλιακή οροφή
– Προβολείς αέριας εκκένωσης
— Λανσάρισμα παραγωγής με το όνομα προβολείς xenon στην Mercedes-Benz S- Class (W 140)
– Πρισματικά μακρόστενα Φώτα θέσεως
– Γραμμικοί υαλοκαθαριστήρες
– Εξοπλισμός γραφείου (τηλέφωνο φωνητικού ελέγχου, fax, PC)
– Λάστιχα CTS (Hπυρωτικό Σύστημα Ελαστικών) με ιδιότητες τρέχουσας ανάγκης
– Ηλεκτρονική ένδειξη πίεσης των λάστιχων
– Ηλεκτρονικό φρένο παρκαρίσματος
– Οπτικές ίνες εκπομπής σημάτων
– Αισθητήρας βροχής
— Λανσάρισμα παραγωγής το 1995 για την Mercedes- Benz S- Class (W 140)
– Κάρτα τσιπ αντί για κλειδιά αυτοκινήτου
– Αυτόματη προσαρμογή καθίσματος και υδραυλικού τιμονιού
– Δάπεδο τύπου σάντουιτς
— Λανσάρισμα παραγωγής το 1997 για την Mercedes- Benz A- Class (W 168)
– Στρεφόμενη κάμερα

Η κεντρική θέση του οδηγού στο F 100 απαιτεί μια πρωτότυπη αντίληψη για το αμάξωμα και τις πόρτες. Μια στρεφόμενη κάμερα, που εμφανίζεται όποτε χρειάζεται, δείχνει την περιοχή πίσω απ’ το αυτοκίνητο.

Έκθεση Μηχανικής στο Ντιτρόιτ το 1991– η πρώτη μεγάλη εμπορική έκθεση τής χρονιάς. Η Mercedes-Benz την επέλεξε σκόπιμα ως μια δυνατότητα για να παρουσιάσει ένα πολύ ιδιαίτερο αυτοκίνητο: το Mercedes- Benz F 100, ένα δοκιμαστικό αμάξι, μέσω τού οποίου τα οράματα των μηχανικών και των ειδικών, για το αυτοκίνητο τού μέλλοντος πήραν σάρκα και οστά. Ποτέ πριν δεν υπήρχαν τόσες ιδέες και τέτοια πρωτοποριακή τεχνολογία συγκεντρωμένες σε ένα όχημα, έτοιμο για χρήση.

 

  • Το πιο αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό: στο F 100 ο οδηγός κάθεται στη μέση. Κάτι τέτοιο θέτει σε λειτουργία τα αποτελέσματα τής κοινωνικής έρευνας και τής έρευνας ατυχημάτων. Στατιστικά, 1,2 στα 1,7 άτομα καταλαμβάνουν ένα αμάξι- και, φυσικά, απασχολούν τον οδηγό. Οπότε εκείνος δικαιούται να κατέχει την ασφαλέστερη θέση, η οποία είναι η κεντρική με τις μεγάλες αποστάσεις της ανάμεσα στα μέρη τού αμαξώματος. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, είναι σε θέση να βγαίνει πάντα από το αυτοκίνητο από την πλευρά που δεν υπάρχουν κινούμενα οχήματα. Αλλά και οι υπόλοιποι επιβάτες επωφελούνται τής ιδέας αυτής. Οι δυο άνθρωποι στην δεύτερη σειρά κάθονται άνετα σε σχέση με τον οδηγό και έτσι είναι σε μεγάλη απόσταση από το ταμπλό, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος. Δυο ακόμη επιβάτες κάθονται προς την μέση τού οχήματος ανάμεσα στους οπίσθιους θόλους. Το αμάξωμα τού F 100 με το απότομο πίσω τμήμα του, αποβλέπει στις απαιτήσεις επόμενων χρόνων- υπάρχει ζήτηση όλο και περισσότερων station wagons και άλλων οχημάτων, που να παρέχουν επαρκέστερο χώρο.

 

  • Μια κάρτα τσιπ αντί τού συνήθους κλειδιού, ξεκλειδώνει το όχημα. Εισάγεται σε μια σχισμή, που διαβάζει την κάρτα και εξασφαλίζει την σωστή προσαρμογή τής θέσης τού καθίσματος και τού υδραυλικού τιμονιού, που ελέγχεται από ηλεκτρικούς κινητήρες. Με το όνομα “Keyless-Go” ένα αρκετά πιο βελτιωμένο σύστημα μπορεί πλέον να αγοραστεί από την Mercedes-Benz

 

  • Μια καινούρια αντίληψη για την πόρτα κάνει εύκολη την είσοδο στο F 100: οι περιστρεφόμενες αρθρωτές πόρτες για τον οδηγό παίρνουν λίγο από τον χώρο τού δαπέδου και τής οροφής, όταν ανοίγουν. Όταν κλείνουν, επικαλύπτουν σε τρία σημεία και αντισταθμίζουν πλήρως το λεπτό σε πάχος δάπεδο. Οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων μπαίνουν στο F 100 μέσω περιστρεφόμενων κυλιόμενων θυρών, που εξοικονομούν χώρο­ η κολόνα Β αφαιρέθηκε για να υπάρξει εύκολη πρόσβαση χωρίς μείωση τής ασφάλειας τού οχήματος. Για να κλείσουν, όλες οι πόρτες μένουν ελαφρώς μισάνοικτες- τότε σερβομηχανισμοί τις τραβάνε μέχρις ότου φτάσουν στις κλειδαριές.

Ο οδηγός περιβάλλεται από μια εξελιγμένη μονάδα αυτοματισμού. Το “κέντρο ελέγχου” είναι μια οθόνη, η οποία πάντα επικεντρώνεται στο στοιχείο που είναι σημαντικότερο σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Ξεχωρίζει μεταξύ τριών λογικών προτεραιοτήτων- από το ταχύμετρο μέχρι τις προειδοποιήσεις- για να εξασφαλίσει την ασφαλή έκβαση τού ταξιδιού. Το υδραυλικό τιμόνι χαρακτηρίζεται από ένα σταθερό αερόσακο. Τα συστήματα ενεργοποιούν το τηλέφωνο τού αυτοκινήτου και τον φωνητικό έλεγχο.

Πολυάριθμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα βοηθούν τον οδηγό και αυξάνουν την ασφάλεια, για παράδειγμα υπάρχει ο αυτόνομος νοήμων έλεγχος πλοήγησης και το ραντάρ προειδοποίησης τής απόστασης. Ένα άλλο σύστημα ραντάρ ελέγχει την κίνηση πίσω από το αυτοκίνητο και προειδοποιεί τον οδηγό, αν υπάρχει κάποιο όχημα στην πλευρά τού τυφλού σημείου, όταν αλλάζει λωρίδες. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για να κρατάει αυτόματα το αυτοκίνητο μέσα στα όρια της λωρίδας. Όταν ο οδηγός βάζει την όπισθεν, μια κάμερα επεκτείνεται από το πίσω spoiler και οι φωτογραφίες εμφανίζονται στην κεντρική οθόνη.

  • Οι εμπρόσθιοι προβολείς είναι αρκετά συμπαγείς, κάτι που οφείλεται στην χρήση λαμπτήρων αέριας εκκένωσης, γνωστοί σήμερα ως λαμπτήρες xenon και αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό των αυτοκινήτων. Τα πίσω φώτα θέσης αποτελούνται από διαφανή πρισματικά στελέχη, τα οποία χρησιμοποιούνται ως οπτικές ίνες και ενεργοποιούνται από μια κεντρική πηγή φωτός στο χρώμα που απαιτείται για την άμεση λειτουργία τους. Μαζί με το πίσω τζάμι καθαρίζονται από ένα υαλοκαθαριστήρα, ο οποίος κρύβεται διακριτικά κάτω από το spoiler οροφής, όταν δεν χρησιμοποιείται.

Το παρμπρίζ καθαρίζεται από έναν υαλοκαθαριστήρα που κινείται γραμμικά και ο οποίος κινείται σε όλο το πλάτος τού παρμπρίζ από πάνω ως κάτω­ έτσι καθαρίζεται σχεδόν ολόκληρο το τζάμι. Ένας αισθητήρας στο παρμπρίζ εξασφαλίζει την αυτόματη λειτουργία τού υαλοκαθαριστήρα σε περίπτωση βροχής.

  • Ηλιακές κυψέλες είναι τοποθετημένες στην οροφή για να υποστηρίξουν τις μπαταρίες. Μια επιφάνεια περίπου δυο τετραγωνικών μέτρων, που παράγει απόδοση 100W, μεταξύ άλλων πραγμάτων, παρέχει δύναμη για τον εξαερισμό, όταν σταματάει το αμάξι, για να κρατήσει την θερμοκρασία του σε κανονικά επίπεδα. Με ένα τηλέφωνο αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένου τού φωνητικού ελέγχου, ένα κινητό
    Fax και ένα PC, το F 100 επισπεύδει τις επικοινωνιακές και εργασιακές επιλογές των μεταγενέστερων οχημάτων παραγωγής.

Διάφορες μηχανολογικές ιδέες εξετάστηκαν στο F 100, συμπεριλαμβανομένης μιας τροποποιημένης μηχανής εσωτερικής καύσης υδρογόνου. Το όχημα έχει εμπρόσθια κίνηση – νεωτερισμός για ένα αυτοκίνητο Mercedes-Benz. Κινείται με CTS λάστιχα (Ηπειρωτικό Σύστημα Λάστιχων) και η πίεσή τους ελέγχεται ηλεκτρονικά. Η ανάρτηση χαρακτηρίζεται από βοηθητικά υδροπνευματικά ελατήρια, αυξάνοντας την άνεση και την ασφάλεια. Στο F 100 το πρώτο δάπεδο τύπου σάντουιτς δημιουργήθηκε για να προσαρμόσει εξαρτήματα­ αυτό το χαρακτηριστικό χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε μαζική παραγωγή στην Mercedes-Benz A-Class. Σε μια σύγκρουση, η μηχανή “γλιστρά κατηφορικά” , κάτω από τους επιβάτες για να τους προστατέψει.

  • Το F 100 Mercedes-Benz με όλα τα χαρακτηριστικά του, δεν ήταν απλά ένα δοκιμαστικό για τους μηχανικούς- αντιπροσωπεύει ένα καινούριο τύπο αυτοκινήτου. Προϊδεάζει τους πελάτες για την κινητικότητα τού μέλλοντος, η οποία έχει εν μέρει πραγματοποιηθεί μετά την παρουσίασή του, το 1991. Παράλληλα, κάνει σαφές στον πελάτη ότι εκείνος είναι το επίκεντρο τής τεχνολογικής ανάπτυξης, όταν σχεδιάζεται ένα δοκιμαστικό όχημα. Συμβολικά, στο F 100 ο οδηγός κάθεται μπροστά και στο κέντρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *