F400 Carving

Η ευχαρίστηση τής ασφαλούς οδήγησης – F 400 Carving

  • Ο ενεργός έλεγχος κάμπερ και τα ασύμμετρα ελαστικά παρέχουν πρόσθετη ασφάλεια και δυναμική οδήγησης
  • “Drive by wire” για το τιμόνι και τα φρένα
  • Προβολείς Xenon, φλας LED και χρήση νέων υλικών

 

  • Δεδομένα

Όχημα: F 400 Carving

Παρουσιάστηκε: 2001

Μέρος: Έκθεση στο Τόκιο

Στόχοι: Δοκιμές καινούριων συστημάτων δυναμικής στην οδήγηση

Οδήγηση: Τετράχρονη μηχανή ανάφλεξης με σπινθήρα, 6 κύλινδροι, χωρητικότητα 3,2 lt, 160kW (218 ίπποι), οπίσθια κίνηση, ηλεκτροοϋδραυλικά ελεγχόμενη χειροκίνητη μετάδοση 5 ταχυτήτων

  • Τεχνικά κλου

Ενεργός έλεγχος καμπύλωσης

Ηλεκτρονικό σύστημα πηδαλιούχησης (πηδαλιούχηση μέσω καλωδίου)

Ηλεκτρονικό σύστημα φρένου (φρενάρισμα μέσω καλωδίου)

 Λανσάρισμα παραγωγής το 2001 με τ’ όνομα Sensotronic Brake Control (Έλεγχος Φρένου με Αισθητήρα) στην SL Mercedes- Benz (R 230)

Ενεργά υδροπνευματικά μ’ ένα καινούριο τύπο Ενεργού Ελέγχου Αμαξώματος (ABC)

Χωρικό πλαίσιο με αμάξωμα CFRP Προβολείς xenon που ενσωματώνουν την τεχνολογία των γυάλινων ινών

Φλας με υψηλής τεχνολογίας LEDs

42 V απόθεμα ενέργειας επάνω στο όχημα

Ως συνεχής καινοτόμος τής μηχανικής αυτοκινήτων, η Mercedes-Benz μερικές φορές ακολουθεί ασυνήθιστα μονοπάτια. Ένα παράδειγμα είναι το ερευνητικό όχημα F 400 Carving, το οποίο η μάρκα παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου τού Τόκιο (14 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2001) τον Οκτώβριο τού 2001, πριν από 22 χρόνια. Διαθέτει πολλά συστήματα προσανατολισμένα στο μέλλον, μεταξύ των οποίων η ενεργή ρύθμιση κύρτωσης των τροχών, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό: Το όχημα φαίνεται να γέρνει στην καμπύλη – με τρόπο παρόμοιο με έναν χειμερινό αθλητή στο σκι. Σήμερα, το F 400 Carving μπορείτε να το δείτε στο Μουσείο Mercedes-Benz στην ενότητα «Σαγήνη τής Τεχνολογίας». Αυτό το τμήμα είναι προσβάσιμο δωρεάν μέσω τού αίθριου.

Το καινοτόμο σύστημα αυξάνει την γωνία κλίσης των εξωτερικών τροχών τής καμπύλης έως και 20 μοίρες, ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης. Σε συνδυασμό με τα πρόσφατα αναπτυγμένα ελαστικά, αυτό επιτρέπει την μετάδοση 30% μεγαλύτερων πλευρικών δυνάμεων, από μια ανάρτηση με σταθερή ρύθμιση κάμπερ και στάνταρ ελαστικά. Αυτό σημαίνει σημαντικό πλεονέκτημα στην ενεργητική ασφάλεια, διότι όσο μεγαλύτερες είναι οι πλευρικές δυνάμεις των ελαστικών, τόσο καλύτερη είναι η επαφή των ελαστικών στο δρόμο και η ευστάθεια τού οχήματος στις στροφές. Χάρη στον ενεργό έλεγχο κάμπερ, το ερευνητικό όχημα επιτυγχάνει μέγιστη πλευρική επιτάχυνση 1,28 g, ξεπερνώντας τις τιμές των σπορ αυτοκινήτων τής εποχής, κατά περίπου 28%.

Τα καινοτόμα ελαστικά έχουν ασύμμετρη επιφάνεια επαφής ελαστικών. Όταν οι τροχοί στο εξωτερικό τής καμπύλης γέρνουν στο πλάι, τα διθέσια οδηγούν στα εσωτερικά πέλματα των ελαστικών, τα οποία είναι ελαφρώς στρογγυλεμένα και των οποίων το προφίλ και το μείγμα καουτσούκ είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εξασφαλίζουν υψηλή δυναμική και ασφάλεια στις στροφές. Όταν οδηγείτε ευθεία, από την άλλη πλευρά, είναι οι εξωτερικοί τομείς των ελαστικών που έρχονται σε επαφή με το δρόμο. Αυτές οι περιοχές έχουν δοκιμασμένο σχέδιο πέλματος αυτοκινήτου με εξαιρετική απόδοση υψηλής ταχύτητας και χαμηλού θορύβου. Έτσι, χάρη στον ενεργό έλεγχο κάμπερ, δύο διαφορετικές ιδέες υλοποιούνται σε ένα ελαστικό.

Με το F 400 Carving, οι μηχανικοί απέκτησαν επίσης εμπειρία στην χρήση νέων τύπων τεχνολογίας ανάρτησης στην ενεργητική ασφάλεια. Εκτός από την υψηλότερη οδηγική ευστάθεια στις στροφές, η ενεργή ρύθμιση κάμπερ προσφέρει ένα σαφές πλεονέκτημα στην ασφάλεια οδήγησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εάν, για παράδειγμα, η κάμψη τού τροχού αυξηθεί σκόπιμα, όταν υπάρχει κίνδυνος ολίσθησης, οι υψηλότερες δυνάμεις πλευρικής καθοδήγησης μπορούν να βοηθήσουν με βιώσιμο τρόπο την επίδραση τού ESP ® Electronic Stability Program. Το F 400 Carving δείχνει πώς: σε έναν ελιγμό πέδησης έκτακτης ανάγκης, και οι τέσσερις τροχοί τού ερευνητικού οχήματος μπορούν να καμπυλωθούν αστραπιαία, μειώνοντας την απόσταση πέδησης στα 100 km/h κατά 5m.

Νέες δυνατότητες για ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά

Η Mercedes-Benz παρουσίασε περαιτέρω καινοτομίες στο F 400 Carving πριν από 22 χρόνια. Το διθέσιο, για παράδειγμα, διαθέτει σύστημα διεύθυνσης, πέδησης και ανάρτησης προσανατολισμένο στο μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει το τιμόνι και τα φρένα με ηλεκτρικά εξαρτήματα, αντί για μηχανικές συνδέσεις – οι μηχανικοί αποκαλούν αυτή την ιδέα “οδήγηση με καλώδιο”. Οι μηχανικοί άνοιξαν επίσης νέους δρόμους στον συντονισμό τής ανάρτησης, χρησιμοποιώντας ενεργά υδροπνευματικά, για 1η φορά στο Active Body Control (ABC) τελευταίας γενιάς, το οποίο προσαρμόζει τόσο την ανάρτηση όσο και την απόσβεση τού οχήματος, στην κατάσταση οδήγησης με ταχύτητα αστραπής.

Με λαμπτήρες xenon, στους οποίους το φως μεταφέρεται στους προβολείς μέσω καλωδίων οπτικών ινών, οι ερευνητές αυτοκινήτων τής Στουτγάρδης παρουσίασαν επίσης έναν εντελώς νέο τύπο τεχνολογίας φωτισμού στο F 400 Carving. Στις καμπύλες, ενεργοποιούνται πρόσθετοι προβολείς τοποθετημένοι στα πλάγια. Οι δείκτες λειτουργούν με βάση διόδους εκπομπής φωτός υψηλής απόδοσης των οποίων το φως διαχέεται με την βοήθεια πρισματικών ράβδων. Διατίθεται ενσωματωμένο ηλεκτρικό σύστημα 42 Volt για την τροφοδοσία όλων των εξαρτημάτων. Τέλος, τα υλικά: το αμάξωμα τού ερευνητικού οχήματος είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα και το πλαίσιο σχεδίασης διαστημικού πλαισίου που χρησιμοποιεί χάλυβα, αλουμίνιο και επίσης πλαστικά ενισχυμένα με ίνες άνθρακα.

Το 2001, η Mercedes-Benz F 400 Carving εμφανίζεται σαν ένας αγγελιοφόρος από ένα συναρπαστικό μέλλον. Στο μεταξύ, ορισμένα από τα πολυάριθμα καινοτόμα χαρακτηριστικά του έχουν ενσωματωθεί άμεσα ή σε τροποποιημένη μορφή στα τυπικά μοντέλα τής μάρκας. Αυτό δείχνει ότι η ανάπτυξη τής αυτοκινητοβιομηχανίας δεν σταματά ποτέ και η μοναδική δεξαμενή γνώσεων τής Mercedes-Benz είναι πλήρως διαθέσιμη σε όλες τις γενιές μηχανικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *