F700

“Με την F 700, η Mercedes-Benz δείχνει πώς θα μοιάζει το μεγάλο sedan τού μέλλοντος. Προσφέρει, φιλική προς το περιβάλλον, κινητικότητα σε συνδυασμό με απόλυτη άνεση και αβίαστα ανώτερη οδήγηση.”
Έτσι, η F 700 ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πολυτελών αυτοκινήτων. Το επίκεντρο είναι η διατήρηση των πόρων και η προστασία τού περιβάλλοντος: χαμηλή κατανάλωση, χαμηλές εκπομπές CO₂, χαμηλά επίπεδα ρύπανσης. Διότι στο μέλλον θα συνεχίσει να υπάρχει σημαντική ζήτηση για την άνετη κινητικότητα που παρέχουν τα μεγάλα sedan.
Η βιωσιμότητα αυτού τού είδους μετακίνησης αποτελεί σημαντική ευθύνη την οποία η Mercedes-Benz αναλαμβάνει με κάθε τρόπο.
Η F 700 είναι ένα αδιαμφισβήτητο σημάδι αυτού: ως ερευνητικό αυτοκίνητο αποδεικνύει με καινοτόμες προσεγγίσεις και τεχνολογίες, όχι μόνο πώς μπορούν να διατηρηθούν οι πόροι και να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά και πώς ο οδηγός και οι επιβάτες μπορούν να απαλλαγούν από το άγχος και να ταξιδέψουν εντελώς άνετα.
«Η βιώσιμη κινητικότητα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με εντατική έρευνα και ανάπτυξη. Η τεχνολογική πρόοδος είναι καθοριστική για τη δημιουργία κατάλληλων προϊόντων για έναν όλο και πιο κρίσιμο κόσμο», λέει ο καθηγητής Dr. Herbert Kohler.

  • Το DIESOTTO παρέχει μια γεύση από το μέλλον τού κινητήρα ανάφλεξης με σπινθήρα

Mercedes-Benz F 700 research car with DIESOTTO-Κινητήρας

Το ερευνητικό αυτοκίνητο F 700 δείχνει νέους τρόπους για την επίτευξη κινητικότητας που εξοικονομεί πόρους. Η καρδιά τού αυτοκινήτου είναι το καινοτόμο σύστημα κίνησης που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα τού κινητήρα ανάφλεξης με σπινθήρα χαμηλών εκπομπών ρύπων με τα πλεονεκτήματα κατανάλωσης τού πετρελαιοκινητήρα.
Οι σημαντικές εξελίξεις τού πετρελαιοκινητήρα στον τρέχοντα συνδυασμό δυναμικών επιδόσεων και χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου έγιναν δυνατές χάρη στην υπερτροφοδότηση και τον άμεσο ψεκασμό Common Rail – και τα δύο πρωτοποριακά επιτεύγματα της Mercedes-Benz. Ο κινητήρας “DIESOTTO” προχωρά μερικά αποφασιστικά βήματα παραπέρα: η συνεχής μείωση τού μεγέθους μέσω τής μείωσης τού κυβισμού και τού αριθμού των κυλίνδρων βελτιώνει την απόδοση και μια υβριδική μονάδα βοηθά τον κινητήρα εσωτερικής καύσης κυρίως στην λειτουργία stop-and-go. Επιπλέον, η αρχή diesel με ελεγχόμενη αυτόματη ανάφλεξη (CAI) κάνει το ντεμπούτο της στον κινητήρα ανάφλεξης με σπινθήρα.

  • Σχεδιασμός προσανατολισμένος προς το Μέλλον –  οικονομικός, καθαρός και ταυτόχρονα ισχυρός

Κατά την εκκίνηση και με πλήρες φορτίο, το μείγμα αέρα-καυσίμου αναφλέγεται από ένα μπουζί όπως σε έναν συμβατικό βενζινοκινητήρα. Η ελεγχόμενη αυτανάφλεξη (ομοιογενής καύση) στην οποία επανέρχεται αυτόματα το DIESOTTO εντός τού κύκλου λειτουργίας του πραγματοποιείται υπό συνθήκες μερικού φορτίου, δηλαδή σε χαμηλές και μεσαίες στροφές κινητήρα.
Ως αποτέλεσμα ομοιογενούς καύσης σε μειωμένες θερμοκρασίες αντίδρασης, παράγονται πολύ χαμηλές εκπομπές οξειδίων τού αζώτου. Οι υπόλοιπες εργασίες ελέγχου εκπομπών στην μονάδα DIESOTTO διεκπεραιώνονται από έναν τυπικό τριοδικό καταλυτικό μετατροπέα. Επιπλέον, προκειμένου να συνδυαστούν τα επιμέρους υποσυστήματα σε μία φιλοσοφία μετάδοσης κίνησης, έχει εφαρμοστεί ένα εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου κινητήρα.
Η μονάδα κίνησης τής F 700 είναι ένας συμπαγής τετρακύλινδρος με κυβισμό 1,8 lt, και όμως εξασφαλίζει αυτή την αίσθηση αβίαστης, υψηλής ισχύος.

Ένα πολυτελές sedan με ένα σύστημα υπερσυμπιεστή δύο σταδίων που εξασφαλίζει καλή απόκριση και δύναμη έλξης ροπής. Επιπλέον, όταν το αυτοκίνητο απομακρύνεται, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης υποβοηθείται από τον ηλεκτροκινητήρα τής υβριδικής μονάδας. Η μέγιστη ισχύς είναι 175 kW (238 hp), ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει άλλα 15 kW (20 hp) και η μέγιστη ροπή τού συστήματος είναι περίπου 400 Nm. Ο χρόνος sprint 0 έως 100 km/h (62 mph) των 7,5 sec πιστοποιεί την δυναμική τής F 700, τής οποίας η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 200 km/h. Παρά αυτές τις εξαιρετικές επιδόσεις, η κατανάλωση τής F 700 στον στάνταρ κύκλο είναι μόνο περίπου 5,3 lt, ισοδύναμη με εκπομπές CO₂ 127 gr/Km – εξαιρετικά χαμηλή για ένα αυτοκίνητο αυτής τής κατηγορίας.

  • Άνεση & PRE-SCAN

Παρόμοιες πρόοδοι γίνονται από την F 700 στον τομέα τής άνεσης οδήγησης. Η Mercedes-Benz ήταν πάντα ηγέτης στον τομέα των χαρακτηριστικών κραδασμών δρόμου/ελαστικών και τής άνεσης τής ανάρτησης: το σύστημα ανάρτησης Active Body Control στις CL-Class, S και SL-Class θέτει τα πρότυπα παγκοσμίως με τον ασυναγώνιστο συνδυασμό άνεσης, ασφάλειας χειρισμού και δυναμικής. Αυτό το σύστημα έχει πλέον ξεπεραστεί από την νέα τεχνολογία τής F 700.
Γιατί εδώ, για άλλη μια φορά, το νέο ερευνητικό αυτοκίνητο κάνει ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον: χάρη στην ενεργή ανάρτηση PRE-SCAN, το όχημα όχι μόνο ανταποκρίνεται με μεγάλη ευαισθησία στις ανομοιομορφίες του οδοστρώματος, αλλά επιπλέον, ενεργεί με προνοητικότητα.
Το PRE-SCAN χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες λέιζερ στις μπροστινές μονάδες προβολέων ως “μάτια”. Παρέχουν μια ακριβή εικόνα τής κατάστασης τού οδοστρώματος. Με βάση την εικόνα που παρέχεται από τους αισθητήρες laser και τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση τού οχήματος, η μονάδα ελέγχου υπολογίζει μια συγκεκριμένη στρατηγική την οποία το υδραυλικό σύστημα υψηλής πίεσης μεταφράζει σε ακριβείς υπολογισμένες ροές και πιέσεις ρευστού για κάθε τροχό.

  • “Aqua Dynamic” ως νέο σχεδιαστικό ιδίωμα

Τhe design of F 700

Η εξαιρετική απόδοση τής συνολικής ιδέας τού F 700 είναι εμφανής με την πρώτη ματιά: ο σχεδιασμός του διακρίνεται από μαλακές, ρέουσες μορφές. “Aqua Dynamic” είναι το όνομα που έδωσαν οι σχεδιαστές σε αυτό το σχεδιαστικό ιδίωμα με το οποίο μετέφρασαν την δυναμική ροής ενός “ψαριού” στο σχεδιασμό ενός εξαιρετικού αυτοκινήτου. Εκτός αυτού, ο σχεδιασμός παρέχει μια άμεση ένδειξη ότι έχει δοθεί πολύς χώρος στους επιβάτες. Με συνολικό εξωτερικό μήκος 5,18 m , η F 700 είναι λίγο μικρότερη από την τρέχουσα έκδοση με μακρύ μεταξόνιο τής S-Class, αλλά με το γενναιόδωρο μεταξόνιο των 3,45 m, το ερευνητικό αυτοκίνητο υπερέχει τού μοντέλου παραγωγής κατά 28,5 cm.
Η πλευρική όψη τής F 700 χαρακτηρίζεται από τις τεταμένες καμπύλες τού περιγράμματος τής οροφής και τής πλευρικής γραμμής.
Αυτό το sedan δίνει μια νέα ερμηνεία σε ένα σχεδιαστικό θέμα τής Mercedes-Benz, καθώς η τρέχουσα CLS εμφανίζει επίσης τόσο τεταμένες πλευρικές γραμμές. Οι χαρακτηριστικοί θόλοι των μπροστινών τροχών είναι επίσης εμπνευσμένοι από ένα τρέχον μοντέλο – την S-Class. Εξάλλου, ακόμη και ένα ερευνητικό αυτοκίνητο είναι πάντα Mercedes-Benz και πατά στα θεμέλια τής μάρκας αυτοκινήτων με την πλουσιότερη παράδοση στον κόσμο.

  • Οι προβολείς τής F 700

Mercedes-Benz F 700 research car, exterior

Οι προβολείς τής F 700 είναι μια φουτουριστική ερμηνεία τής χαρακτηριστικής όψης των διπλών προβολέων τής Mercedes. Δύο κάθετες σειρές γραμμικών συστοιχιών LED με υπερτιθέμενο φακό καλύπτουν την λειτουργία των φώτων οδήγησης. Μια τρίτη κάθετη σειρά μονών LED υψηλής απόδοσης είναι τα φώτα ημέρας. Μαζί με τα συνεχή φώτα περιγράμματος, δίνουν στην F 700 μια αδιαμφισβήτητη εμφάνιση ακόμα και τη νύχτα. Τα “μάτια” τής F 700 είναι ενσωματωμένα στους προβολείς: αυτοί οι σαρωτές laser συλλέγουν τα δεδομένα οδοστρώματος για την ενεργή ανάρτηση PRE-SCAN. Σε αντίθεση με οποιοδήποτε συμβατικό αυτοκίνητο, αυτό το sedan “βλέπει” το επιφανειακό προφίλ τού δρόμου μπροστά του.
Η πόρτα τού οδηγού “παρατηρεί” επίσης προσεκτικά το περιβάλλον της. Στη βάση του καθρέφτη αυτής της πόρτας PRE-SCAN υπάρχει ένας πολύ συμπαγής σαρωτής laser που εξετάζει την περιοχή στην οποία ανοίγει η πόρτα, για τυχόν εμπόδια. Εάν απειλείται σύγκρουση, η πόρτα συγκρατείται από έναν ελεγχόμενο υδραυλικό κύλινδρο.

  • Κομψότητα και ελαφρότητα: το εσωτερικό

Η εξαιρετικά ευρύχωρη και ευέλικτη φιλοσοφία εσωτερικού εκδηλώνεται προς τα έξω όχι μόνο από το μακρύ μεταξόνιο. Δύο μεγάλες περιοχές με τζάμια στην οροφή τονίζουν επίσης τον ευρύχωρο σχεδιασμό. Λόγω τής χρήσης φυσικών υλικών όπως το δέρμα και ο φελλός και ενός αρμονικού καφέ και μπεζ χρωματικού συνδυασμού, το εσωτερικό κάνει μια κομψή και ελαφριά εντύπωση και φαίνεται πολύ αναβαθμισμένο.
Η δεξιά πίσω πόρτα τής F 700 είναι αρθρωτή στο πίσω μέρος. Η αντίθετη φορά προς την οποία ανοίγει η πόρτα διευκολύνει την είσοδο στο κάθισμα REVERSE – άλλη μια καινοτομία στο νέο ερευνητικό αυτοκίνητο τής Mercedes-Benz. Το κάθισμα REVERSE είναι η καρδιά της νέας φιλοσοφίας καθισμάτων, μιας εντελώς νέας σχεδίασης που σχεδιάστηκε για το δεξί πίσω κάθισμα. Διασπά την σταθερά καθιερωμένη διάταξη καθισμάτων ενός sedan και αντί αυτού επιτρέπει μεμονωμένες θέσεις καθίσματος και ανάπαυσης, τόσο προς την κατεύθυνση τού ταξιδιού όσο και προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  • Θέση χαλάρωσης και κινηματογραφική ατμόσφαιρα

Αυτό παρέχει την δυνατότητα για πολύ διαφορετικά είδη χρήσης ανάλογα με το σκοπό και την διάρκεια τού ταξιδιού. Τέσσερα άτομα κάθονται με τον συμβατικό τρόπο στραμμένα προς την κατεύθυνση του ταξιδιού. Εάν το κάθισμα τού συνοδηγού δεν είναι κενό, με το πάτημα ενός κουμπιού το δεξί πίσω κάθισμα μπορεί να μετακινηθεί σε θέση χαλάρωσης. Για να το κάνετε αυτό, μετακινείτε το κάθισμα του συνοδηγού προς τα εμπρός και διπλώνετε την πλάτη τού καθίσματος προς το ταμπλό. Μια άλλη χρήση καθίσταται δυνατή χάρη στην ειδική λειτουργικότητα τού καθίσματος REVERSE (δεξί πίσω κάθισμα). Ένας νέος τύπος μηχανισμού επιτρέπει στον επιβάτη να κάθεται προς την αντίστροφη κατεύθυνση και να κοιτάζει προς τα πίσω. Μπορεί να συνομιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τον συνεπιβάτη του, να εργαστεί, να ξεκουραστεί ή να απολαύσει την οπτικοακουστική ψυχαγωγία. Μια οθόνη με συνολική διαγώνια οθόνη μέτρησης 51 cm και ένα ηχοσύστημα surround δημιουργούν μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο όμως, η οθόνη προσφέρει συναρπαστικά έντονες εικόνες με την τεχνολογία 3D.
Η καινοτόμος φιλοσοφία λειτουργίας συμβάλλει σημαντικά στη σαφή, γενναιόδωρη χωροταξική εντύπωση: οι οθόνες τού συστήματος πληροφοριών και ελέγχου είναι ορατές στο σημείο που βρίσκεται πιο μπροστά στο εσωτερικό, αλλά, οπτικά, φαίνονται λίγο πιο μακριά, επειδή στο κάτω άκρο τού παρμπρίζ υπάρχει ένας καθρέφτης. Η ίδια η οθόνη αποσύρεται οριζόντια στο πιλοτήριο. Αυτή η τεχνολογία δεν δημιουργεί μόνο έναν πολύ σαφή και τακτοποιημένο πίνακα οργάνων. Λόγω τής μεγαλύτερης απόστασης μεταξύ των ματιών τού οδηγού και τής οθόνης, σε σύγκριση με ένα συμβατικό κόκπιτ, η ανάγκη προσαρμογής τής εμβέλειας των ματιών για μακρινή και κοντινή ορατότητα είναι αισθητά μικρότερη. Αυτό μειώνει την κόπωση των ματιών και συμβάλλει επιστημονικά στην ενίσχυση τής ασφάλειας που ανακουφίζει από το στρες.

  • Διάλογος με τον προσωπικό σας βοηθό

Το SERVO-HMI τού F 700 παρουσιάζεται σε μια αισθητά βελτιωμένη έκδοση που συμπληρώνεται από έναν ειδικό βοηθό. Η λειτουργία τού συστήματος πλοήγησης, των συστημάτων επικοινωνίας και του τηλεφώνου, καθώς και των συστημάτων ήχου και ψυχαγωγίας γίνεται μέσω του δοκιμασμένου περιστροφικού ελεγκτή COMAND/push button, στον οποίο έχει προστεθεί λειτουργία ολίσθησης. Οι επιλογές στο μενού λειτουργίας γίνονται σε τρεις θέσεις. Το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί με ένα πρόσθετο χειριστήριο ευαίσθητο στην αφή.
Για πιο σύνθετες λειτουργίες εισόδου, για καινοτόμο υποστήριξη υπάρχει ένας ατομικός βοηθός εισόδου με τη μορφή εικονικού ατόμου, που ονομάζεται avatar σε υπολογιστή. Τέτοια είδωλα είναι γνωστά από τον κόσμο του διαδικτύου ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως ηλεκτρονικές εικόνες που αντιπροσωπεύουν πραγματικά πρόσωπα.
Στην F 700 το avatar παίρνει την μορφή μιας νεαρής γυναίκας. Ξεκινά προφορικό διάλογο με τον οδηγό, ζητώντας τον επιθυμητό προορισμό στο μενού πλοήγησης, για παράδειγμα, και επιβεβαιώνοντας την φωνητική είσοδο. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όταν επιλέγετε να καλέσετε κάποιον από τον τηλεφωνικό κατάλογο ή έναν επιθυμητό ραδιοφωνικό σταθμό.
Αυτή η μορφή διαλόγου απλοποιεί τον φωνητικό έλεγχο για τον οδηγό και βελτιώνει την απόδοση αναγνώρισης φωνής τού συστήματος. Επιπλέον, το πεδίο εφαρμογής των πιθανών λειτουργιών βοήθειας στον διάλογο μπορεί να διευρυνθεί σχεδόν χωρίς περιορισμούς. Για παράδειγμα, το avatar ως εικονικός βοηθός θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων από το όχημα μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο, να προσθέτει στοιχεία στο βιβλίο ραντεβού τού οδηγού ή να διαβάζει δυνατά σημαντικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο χειρισμός μέσω φωνητικού διαλόγου ελαχιστοποιεί την απόσπαση τής προσοχής – εξάλλου, η οδηγική ασφάλεια είναι πάντα το πιο σημαντικό μέλημα τής Mercedes-Benz.

  • Επιτυχής μεταφορά από την έρευνα στην παραγωγή

Mercedes-Benz F 700 research car, εξωτερικό

Από τις αρχές τής δεκαετίας τού 1980, η Mercedes-Benz έχει παρουσιάσει πολλά δώδεκα ερευνητικά αυτοκίνητα. Αυτή η σειρά συναρπαστικών και πρωτοποριακών αυτοκινήτων – από το Auto 2000 το 1981 έως την σημερινή F 700 – τεκμηριώνει την αποφασιστικότητα και την προνοητικότητα με την οποία οι μηχανικοί τής Mercedes-Benz εμβαθύνουν σε κεντρικά θέματα έρευνας και τεχνολογίας και αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις για το μέλλον.
Πολλά συστήματα σε ερευνητικά αυτοκίνητα που θεωρούνταν επαναστατικά πριν από χρόνια χρησιμοποιούνται σήμερα σε αυτοκίνητα παραγωγής Mercedes-Benz. Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τον έλεγχο εγγύτητας DISTRONIC. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1991 στην F 100 και έκανε πρεμιέρα στη μαζική παραγωγή το 1998, στην S-Class. Το σύστημα ανάρτησης Active Body Control που χρησιμοποιείται σήμερα στις CL-, S και SL-Class είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένης μεταφοράς τεχνολογίας από την έρευνα στο αυτοκίνητο παραγωγής, όπως κπ.χ. η λειτουργία ενεργού φωτισμού.
Η F 500 Mind αποτέλεσε την έμπνευση για περαιτέρω υβριδική εξέλιξη. Συνδύαζε τον πετρελαιοκινητήρα V8 μιας S-Class με έναν ηλεκτροκινητήρα. Η F 700 θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι και θα δείξει το δρόμο στην μαζική παραγωγή για σημαντικές καινοτομίες στην τεχνολογία κίνησης και άνεσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *