Vario Research Car

Τέσσερα αυτοκίνητα σε ένα – το Δοκιμαστικό Όχημα Vario

 • Δεδομένα
 1. Όχημα: Δοκιμαστικό Αυτοκίνητο Vario
 2. Παρουσιάστηκε: 1995
 3. Μέρος: Έκθεση Μηχανής στην Γενεύη
 4. Στόχοι: Μεταβλητές μηχανικές αντιλήψεις, εργονομία
 5. Οδήγηση: Μπροστινή κίνηση, συνεχώς μεταβλητή αυτόματη μετάδοση
 • Τεχνικά κλου
 1. Αλλαγή αμαξώματος: sedan, station wagon, σπορ και ημιφορτηγό σ’ ένα σασί, αλλάζουν σε 15 min
 2. Ελαφριά και γερά αμαξώματα από ανθρακονήματα ενισχυμένα με πλαστικό (FRP)
 3. Ενεργός Έλεγχος Αμαξώματος (ABC)
 4. Επίδειξη χρώματος
 5. Λανσάρισμα παραγωγής το 1998 της Mercedes- Benz S- Class (W 220)
 6. Κεντρικός περιστρεφόμενος έλεγχος για τις ηλεκτρονικές λειτουργίες
 7. Σύστημα πλοήγησης
 8. Λανσάρισμα παραγωγής το 1995, τής Mercedes- Benz S- Class (W 140)
 9. Επίδειξη ασφάλειας συνδεδεμένης με την λειτουργία εκτίμησης οδικών σημάτων και  το ραντάρ προειδοποίησης τής απόστασης.

 

Ποικιλία μορφών: Το Δοκιμαστικό Αυτοκίνητο Vario μπορεί να είναι ένα ελκυστικό station wagon με μεγάλη ευρυχωρία- ή ένα δίπορτο coupe.

 Ένα αυτοκίνητο, τέσσερα οχήματα- η μεταβλητότητα είναι η έμφαση τού σχεδίου τού Δοκιμαστικού Αυτοκινήτου Vario (VRC) τής Mercedes- Benz, το οποίο τράβηξε την προσοχή στην πρεμιέρα του, το 1995 στην Έκθεση Μηχανής τής Γενεύης. Γιατί μέσα σε λίγα λεπτά, το VRC μπορεί να μετατραπεί σε διαφορετικό αυτοκίνητο.

Ό,τι ταξίδι και σχεδιάζετε να κάνετε, δεν θα χρειαστείτε παρά ένα αμάξι, χάρη στην μεταβλητότητα τού αμαξώματος τού Δοκιμαστικού Αυτοκινήτου Vario. Τις καθημερινές είναι sedan. Για πιο μακρινά ταξίδια, η ικανότητα τού φορτίου ενός station wagon είναι αρκετή. Το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος σας προκαλεί να κάνετε βόλτα με κατεβασμένη οροφή, έχετε το κατάλληλο αμάξι στα χέρια σας. Και για δύσκολες εργασίες, υπάρχει το ημιφορτηγό με τον ανοιχτό χώρο, που διαθέτει για φορτία.

Η Mercedes- Benz έλυσε το πρόβλημα με ένα δίπορτο, διθέσιο σπορ αυτοκίνητο. Χαρακτηρίζεται από ένα αμάξωμα που αποτελείται από οροφή, πλαϊνούς τοίχους και πίσω μέρος ∙ το αμάξωμα μπορεί να ανασηκωθεί και να αλλαχθεί. Κάτι τέτοιο χρειάζεται κάποιες απλές λειτουργίες, που θα πάρουν μόνο 15 min.

Το Δοκιμαστικό Αυτοκίνητο Vario συνδυάστηκε μ’ ένα όραμα: Ο πελάτης δεν κατέχει ο ίδιος τα αμαξώματα, αλλά οδηγεί μέχρι ένα ειδικό σταθμό. Καθώς πίνει καφέ, οι τεχνικοί αλλάζουν το αμάξωμα. Λίγα λεπτά μετά, ο πελάτης ξαναβγαίνει στο δρόμο. Ο χρόνος χρήσης ενός συγκεκριμένου μεταβλητού αμαξώματος εξαρτάται από τον πελάτη, επειδή το σύστημα είναι τόσο ευλύγιστο όσο το ίδιο το αυτοκίνητο.

Η μελέτη τού μέλλοντος παρέχει μια ώθηση για το Δοκιμαστικό Αυτοκίνητο Vario.

Η πρόβλεψη είναι πως οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο θα αφιερώνουν σε διάφορες δραστηριότητες. Για αυτές τις δραστηριότητες και για καθημερινή χρήση, θα προσπαθήσουν να διαλέξουν ένα όχημα για να εκπληρώσει τον σκοπό τους. Αλλά το να έχει ο καθένας τον δικό του μικρό στόλο, δεν θα ήταν οικονομικό. Το Δοκιμαστικό Αυτοκίνητο Vario της Mercedes- Benz είναι η λύση.

Επιπλέον το VRC γνωστοποιεί ότι τα δοκιμαστικά οχήματα ανοίγουν ενός είδους διάλογο με το κοινό: η Mercedes- Benz ζητά από τους οδηγούς να πουν τη γνώμη τους για κάθε νέα ιδέα- και λίγες φορές οι γνώμες ήταν τόσες και διχάζονταν τόσο πολύ, όπως στην περίπτωση του Δοκιμαστικού Αυτοκινήτου Vario. Η Mercedes- Benz έθεσε σημαντικές προτάσεις για τα μελλοντικά πρότυπα μοντέλα.

Μπορεί να μετατραπεί σε cabrio για τις ηλιόλουστες μέρες του χρόνου- ή σε ημιφορτηγό για να μεταφέρει ογκώδη φορτία

 Η Mercedes- Benz δεν θα ήταν μια καινοτομική αυτοκινητοβιομηχανία, αν δεν συνδύαζε το Δοκιμαστικό Αυτοκίνητο Vario με τους ελέγχους τεχνικών εξαρτημάτων. Αυτό το δοκιμαστικό αμάξι χαρακτηρίζεται από ένα αριθμό μελλοντικών λύσεων. Κάποιες από αυτές συσχετίζονται με την αλλαγή τού αμαξώματος, που είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν. Μόνον η αλληλεπίδραση διαφόρων εξαρτημάτων θα καταστήσει κάτι τέτοιο δυνατό: οι τεχνικοί τοποθετούν την οροφή επάνω στο σασί, ηλεκτρικές μηχανές την μετακινούν στην τελική της θέση, όπου ειδικοί μηχανισμοί κλειδώματος και ισχυροί ηλεκτρομαγνήτες την ασφαλίζουν σε οκτώ σημεία. Για να την ελευθερώσουν, αρκεί να ωθήσουν τους μοχλούς στις κολόνες των θυρών και το επάνω μέρος του παρμπρίζ. Οι σερβομηχανές φροντίζουν τα υπόλοιπα: ξεκλειδώνουν και ανασηκώνουν ελαφρώς το αμάξωμα για να μετακινηθεί πιο εύκολα.

Για τις ηλεκτρικές συνδέσεις στο πίσω μέρος, οι οποίες διαφέρουν για κάθε αμάξωμα, υπάρχει ένα κεντρικό τερματικό στάδιο που αναγνωρίζει αυτόματα τον τύπο τού αμαξώματος. Αν, για παράδειγμα, τοποθετηθεί το αμάξωμα τού station wagon, ο πίσω υαλοκαθαριστήρας θα συνδεθεί με την παροχή ρεύματος.

Στο sedan το θερμαινόμενο οπίσθιο παράθυρο και τα φώτα τού πορτ-μπαγκάζ πρέπει να συνδεθούν με το ηλεκτρικό σύστημα. Στο cabrio ο ηλεκτρικός μηχανισμός για την οροφή απαιτεί ενέργεια και πρέπει να ελέγχεται.

Τα αμαξώματα είναι ελαφριά και σταθερά- αποτέλεσμα των καινούριων υλικών, που δοκιμάστηκαν από τους μηχανικούς στο Δοκιμαστικό Αυτοκίνητο Vario.

Κατασκευάζονται από το υψηλής τεχνολογίας υλικό CFRP- πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα. Συγκρινόμενο με το αλουμίνιο, το CFRP είναι 25% ελαφρύτερο και επιπλέον, έχει να επιδείξει μεγάλη δύναμη.

Τα αμαξώματα ζυγίζουν μόνο 30 με 50 Kgr έκαστο και, παρά το ελαφρύ σε βάρος σχέδιό τους, κατέχουν υψηλό ποσοστό σταθερότητας και ασφάλειας.

Το Δοκιμαστικό Αυτοκίνητο Vario εξυπηρετεί στην περαιτέρω δοκιμή τής εμπρόσθιας κίνησης σε ένα αμάξι Mercedes- Benz. Έχει συνδυαστεί εδώ με μια ευμετάβλητη αυτόματη μετάδοση, καθώς και με τον Ενεργό Έλεγχο Αμαξώματος (ABC) με σκοπό την βελτίωση τής ασφάλειας και τής άνεσης.

 

Εύκολο στον χειρισμό: Η δομή της οροφής του Δοκιμαστικού Αυτοκινήτου Vario μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα και γρήγορα.

Το πιλοτήριο επιδεικνύει κάποιο χρώμα, όταν δείχνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον οδηγό. Στην κεντρική κονσόλα τοποθετείται ένας περιστρεφόμενος πίνακας ελέγχου με τον οποίο ο οδηγός μπορεί να ελέγξει επιλεκτικά ολόκληρο το μενού. Περιλαμβάνει όχι μόνο μετρητή rev, υπολογιστή ταξιδιών και οδόμετρο, αλλά και τις οδικές συντεταγμένες τού συστήματος πλοήγησης. Ένα ειδικό χαρακτηριστικό είναι η αποκαλούμενη έκθεση ασφαλείας: Αν ο οδηγός παραμείνει στα επιτρεπτά όρια ταχύτητας, εμφανίζει ένα πράσινο κύκλο. Αν οδηγεί σε μεγαλύτερες ταχύτητες ή αν δεν κρατάει την απαραίτητη απόσταση από το μπροστινό όχημα, το χρώμα και το σχήμα τού συμβόλου αλλάζουν- ο κύκλος γίνεται μια κιτρίνη έλλειψη ή ένα κόκκινο τρίγωνο ανάλογα με το πόσο ο οδηγός ξεπερνά τα όρια ταχύτητας ή την ασφαλή απόσταση από τα άλλα οχήματα. Για αυτήν την λειτουργία, τα ηλεκτρονικά τού αυτοκινήτου συνοδεύονται από ένα ραντάρ απόστασης και έναν έλεγχο πρόσφυσης.

Το επάνω μέρος τής κεντρικής κονσόλας προσαρμόζει ένα δεύτερο menu όπου, μεταξύ άλλων, εμφανίζονται πληροφορίες για τις ρυθμίσεις τού κλιματιστικού και τού συστήματος πλοήγησης. Όταν ο οδηγός σταματάει για να γεμίσει το ρεζερβουάρ, πληροφορείται για το αν είναι καλή η πίεση των ελαστικών, για το λιπαντικό τού κινητήρα και τα επίπεδα ψύξης, για την στάθμη νερού στους υαλοκαθαριστήρες και το σύστημα για τα φώτα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: καθώς κινείται το αυτοκίνητο, ο οδηγός αποτρέπεται από την επιλογή προσθέτων λειτουργιών για να μην αποσπάται η προσοχή του από την κίνηση, ενώ ο συνοδηγός έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δευτερεύουσες πληροφορίες. Για να φανεί η διαφορά, ο περιστρεφόμενος πίνακας ελέγχου “αισθάνεται” αν τον αγγίζει το αριστερό χέρι (συνοδηγός) ή το δεξί χέρι (οδηγός).

Το Δοκιμαστικό Αυτοκίνητο Vario είναι το πρώτο δοκιμαστικό αμάξι τής Mercedes- Benz που χαρακτηρίζεται από την τεχνολογία τής οδήγησης με καλώδιο, κατά την οποία το τιμόνι και τα φρένα, για παράδειγμα, κινούνται ηλεκτρικά χωρίς να υπάρχουν μηχανικοί σύνδεσμοι. Αλλά ο έλεγχος αυτής τής τεχνολογίας δεν είναι ο κύριος στόχος τού VRC- η μεταβλητότητα τού αμαξώματος είναι το πρωταρχικό μέλημα. Και αυτό κάνει το αυτοκίνητο μοναδικό και αξεπέραστο μέχρι σήμερα.

Με το Δοκιμαστικό Αυτοκίνητο Vario, η Mercedes- Benz υποστηρίζει το δυναμικό της στοιχείο, το ολιστικό σχέδιο καινούριων οχημάτων- και την ικανότητά της να τα τοποθετεί σε τροχούς, έτοιμα για χειρισμό.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *