Jatropha – Biodiesel

Jatropha plant opens up new prospects – Daimler remains committed to jatropha biodiesel

Ένα πρωτοποριακό σχέδιο στην Ινδία ξεκινά με μερικά περίεργα στοιχεία: εξαντλημένο έδαφος, ένα μέτριο τοπικό φυτό, ειδικοί επιστήμονες και

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ DAIMLER“.

Ο στόχος τού σχεδίου είναι να χρησιμοποιήσουν τον καρπό τού θάμνου jatropha για να παράξουν biodiesel και έτσι να μπορέσουν να προσφέρουν στους τοπικούς αγρότες μια καινούρια πηγή εισοδήματος. Μακροπρόθεσμα, η καλλιέργεια των φυτών jatropha θα μπορούσε να βοηθήσει να μετατραπεί η έρημη και άκαρπη γη σε καλλιεργήσιμο έδαφος. Αυτός ο συνδυασμός κινήτρων αποδείχτηκε ακαταμάχητος για την Daimler.

Είναι μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα του Σεπτεμβρίου στην Chorvadla, το Taluka, το Shihor, ένα χωριό 1.500 κατοίκων που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από το Bhavnagar, μια παραθαλάσσια πόλη, η οποία χρησιμεύει ως κομητεία στην Ινδική πολιτεία Gujarat. Η επιβίωση των χωρικών εξαρτάται απ’ αυτά που μπορούν να καλλιεργήσουν στα χωράφια τους. Αλλά λόγω τού ημίξηρου κλίματος και τού άγονου εδάφους αυτής τής περιοχής τής δυτικής Ινδίας, τα μικρά αυτά χωράφια καλαμποκιού και βαμβακιού και οι μικροί κήποι λαχανικών, που οριοθετούνται από αγκαθωτούς φράκτες, δεν θα μοιάσουν ποτέ στον Κήπο τής Εδέμ. Μετά από κάποια χρόνια ξηρασίας, οι μουσώνες αυτού τού χρόνου έφεραν επιτέλους αρκετή βροχή που κράτησε μέχρι και το φθινόπωρο.
Οι κάτοικοι τής Chorvadla ελπίζουν να μπορέσουν να θερίσουν αρκετή τροφή αυτό το χειμώνα για να ταΐσουν τουλάχιστον τις οικογένειές τους. Είναι αγρότες επιβίωσης και σπάνια μένει κάτι για να πουλήσουν.
Στην άλλη πλευρά τού λόφου, εκεί όπου βρίσκεται το χωριό, δύο γυναίκες και ένας άνδρας δουλεύουν σ’ ένα κομμάτι γης, το οποίο μόλις και μετά βίας αξίζει να  καλείται χωράφι. Η κοκκινωπή καφέ γη είναι τόσο σκληρή όσο το τσιμέντο και γεμάτη πέτρες σαν θρυμματισμένο έδαφος, είναι δε καλυμμένη από μια λεπτή στρώση πρασίνου από τα ετήσια χόρτα που φυτρώνουν για λίγες εβδομάδες, μετά τις βροχές των μουσώνων. Από μια πανοραμική θέα τού λόφου αποκαλύπτεται ότι το χωράφι είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από ένα αφηρημένο καλλιτέχνη τοπίων. Οι μεγάλες οπές σχεδόν μισού μέτρου  δημιουργούν την εντύπωση μιας τρισδιάστατης σκακιέρας.
Οι τρεις χωρικοί απ’ την Chorvadla φυτεύουν όλες τους τις ελπίδες σ’ αυτές τις οπές  σε μορφή δενδρυλλίων τού Jatropha curcas, ύψους 25cm , ενός θάμνου από την οικογένεια των ευφορβίων φυτών, ο οποίος είναι γνωστός ως το ιατρικό καρύδι.
Σκαλίζουν την γη, αναμειγνύουν το χώμα με λίγο λίπασμα και το χρησιμοποιούν για να γεμίσουν τις οπές, ρίχνουν μέσα ένα κουβά νερό και ελπίζουν ότι τα νεαρά φυτά θα ευδοκιμήσουν, παρ’ όλο το αφιλόξενο περιβάλλον. Έχουν ήδη φυτέψει χιλιάδες απ’ αυτά τα δενδρύλλια από το καλοκαίρι του 2003 και η φύτευση του jatropha γύρω απ’ την Chorvadla ήδη καλύπτει μια περιοχή 10 εκταρίων.

Μπορεί το καύσιμο diesel να “καλλιεργηθεί” ?

  • Το σχέδιο jatropha είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και οι χωρικοί δεν έχουν πειστεί απόλυτα ότι θα σημειώσει επιτυχία. Αλλά οι ειδικοί στη γεωργία, από το Ινστιτούτο Κεντρικής Έρευνας Άλατος και Αλιευτικών χημικών (CSMCRI) στο Bhavnagar, πληρώνουν τους χωρικούς για την δουλειά τους και ο επικεφαλής των χωρικών πιστεύει ότι το σχέδιο αυτό είναι κάτι καλό και έχει νοικιάσει πέντε εκτάρια κοινής γης στους ερευνητές, για το σχέδιο.
    Επιπλέον η περσινή φύτευση τού jatropha πηγαίνει καλά. Τα δενδρύλλια έχουν αρχίσει να επιβιώνουν και να μετατρέπονται σε θάμνους, οι οποίοι γεννούν την πρώτη τους σοδειά από σπορέλαιο. Και αυτή είναι η συγκομιδή που ενδιαφέρει τους γεωργικούς ερευνητές.

Για τους κατοίκους τού χωριού Chorvadla, στην πόλη τού Gujarat, το σχέδιο jatropha είναι μια αχτίδα ελπίδας. Κάτω απ’ την καθοδήγηση των ειδικών στην γεωργία, δημιούργησαν τις φυτείες jatropha σε πειραματικά μέρη που καλύπτουν έκταση δέκα εκταρίων. Ελπίζουν ότι το έλαιο απ’ τους σπόρους που παράγεται εδώ, θα τους παρέξει κάποια μέρα ένα συμπληρωματικό εισόδημα.
 

Οι κάτοικοι τής Chorvadla θέλουν περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν στην ιδέα ότι το καύσιμο diesel μπορεί να “καλλιεργηθεί”.

  • Οι σπόροι jatropha, οι οποίοι έχουν περίπου το μέγεθος ενός φουντουκιού, παράγουν μεγάλες ποσότητες ελαίου. Αυτό δεν είναι καινούριο για τους αγρότες τής Chorvadla, γιατί αυτοί οι θάμνοι βλαστίζουν σε ολόκληρη την Ινδία, όμως παρ’ όλα αυτά, η παραδοσιακή σοφία απομακρύνει τους κατοίκους από την χρήση του φυτού ως τροφή, γιατί οι σπόροι, αν και πλούσιοι σε έλαιο και πρωτεΐνη, είναι δηλητηριώδεις.
    Ούτε οι σπόροι, ούτε και οποιοδήποτε άλλο τμήμα του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τροφή ζώων. Για τούτο οι αγρότες πολλών περιοχών τής Ινδίας χρησιμοποιούν τα jatropha σαν φράχτες, για να προστατεύσουν τις σοδειές  απ’ τα ζώα ελευθέρας βοσκής. Ακόμα και οι κατσίκες, που δοκιμάζουν οποιοδήποτε φυτό, αφήνουν τους θάμνους jatropha ανέγγιχτους.
    Αλλά οι ειδικοί από το Bhavnagar έχουν εξηγήσει στους χωρικούς ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το έλαιο από τους θάμνους jatropha στα εργαστήριά τους για να δημιουργήσουν ένα νέο είδος καυσίμου, που ονομάζεται “βιοdiesel”. Οι κάτοικοι τής Chorvadla θέλουν περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν στην ιδέα ότι το καύσιμο diesel μπορεί να “καλλιεργηθεί”, αλλά καταλαβαίνουν κάτι πολύ καλά: Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φυτά jatropha σαν πηγή για επιπλέον κέρδος. 

Σπάζοντας τον κύκλο της φτώχειας

  • “Έρημος” είναι η μόνη λέξη που ταιριάζει για τα 43.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τής διαβρωμένης γης και τής ερήμου, από αλάτι,  στο Gujarat. Ιδιαίτερα κατά τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας, αυτή η περιοχή, που είναι μεγαλύτερη απ’ την Ελβετία, φαίνεται σχεδόν τόσο άγονη όσο η επιφάνεια τής Σελήνης. Όπου κι αν κοιτάξουμε, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά γυμνές πέτρες και ξερό χορτάρι, τονισμένα εδώ κι εκεί από μερικούς λεπτούς θάμνους. Ούτε καν οι λιτοί αλλά και εφευρετικοί κάτοικοι τού Gujarat μπορούν να βρουν κάποια χρήση γι’ αυτή την γη.
    Πριν από κάποιες γενιές, μεγάλα μέρη τού Gujarat ήταν ακόμη ελαφρώς καλυμμένα από δάση όμως εξαιτίας δύο σημαντικών παραγόντων επήλθε πλήρης ερήμωση.
    Αφ’ ενός μεν η συνεχής υλοτόμηση από τους κατοίκους ώστε να χρησιμοποιήσουν τα ξύλα σαν καύσιμη ύλη και αφ’ ετέρου οι βροχές των μουσώνων, που είναι πάντα βίαιες, αν όχι άφθονες, συμπλήρωσαν την διαδικασία τής διάβρωσης. Το νερό τής βροχής παρέσυρε το πρώτο στρώμα τού εδάφους από τις αποψιλωμένες περιοχές και οι νεκρές ρίζες των δέντρων δεν μπορούσαν πια να συγκρατήσουν το νερό, καθώς το έδαφος αφενός το απορροφούσε και αφετέρου έχανε συνεχώς την υγρασία του και τις θρεπτικές ουσίες.
    Καθώς λοιπόν το έδαφος υφίστατο διάβρωση, οι ήδη σκληρές συνθήκες διαβίωσης των τοπικών κατοίκων χειροτέρευε ακόμη περισσότερο –μια διαδικασία, η οποία είναι συνηθισμένη σε πολλές περιοχές τής Ινδίας. 
    Αλλά αυτή η διαδικασία αποσύνθεσης δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου νόμου τής φύσης. Γι’ αυτό το λόγο η Daimler συνεργάστηκε με ειδικούς από την Ινδία και την Γερμανία, τον Ιανουάριο τού 2003, για να λανσάρουν ένα πιλοτικό σχέδιο για την καλλιέργεια και την χρήση τού φυτού jatropha. Το σχέδιο αυτό ο ένωσε τους συνεταίρους, οι οποίοι δεν εμπλέκονται συνήθως σε σχέδια γεωργικής ανάπτυξης.
    Το Κεντρικό Ινστιτούτο Ερευνάς Άλατος και Αλιευτικών Χημικών (CSMCRI) στο Bhavnagar είναι υπεύθυνο για να επιλέξει στελέχη από jatropha, ικανά για καλλιέργεια ώστε να αναπαραχθούν δενδρύλλια, να τα τοποθετήσει σε φυτείες σε δυο διαφορετικά μέρη και να τα διαχειρισθεί κατάλληλα.
    Στο παρελθόν το Ινστιτούτο ερεύνησε την χρήση διαφόρων ειδών φυτών που αντέχουν στο αλάτι, ώστε να μετατρέψουν το ακαλλιέργητο έδαφος σε μια χρήσιμη γεωργική γη. Κατά την διαδικασία αυτή, το Ινστιτούτο συνάντησε το δυνατό φυτό jatropha, το οποίο ευδοκιμεί παρά τις εξαιρετικά μέτριες απαιτήσεις του.

Αυτή η έρευνα υποστηρίχθηκε από ένα τμήμα τής ομάδας Πολυλειτουργικών Φυτών-Τροφής, Τροφικών και Βιομηχανικών Προϊόντων, όπου επικεφαλής ήταν ο Καθηγητής Klaus Becker, από το τμήμα των Συστημάτων Υδροκαλλιεργειών και Ζωοτροφής στο Πανεπιστήμιο τού Hohenheim, στην Γερμανία.

  • Το τμήμα τού Καθηγητή Becker έχει συγκεντρώσει κάποια πείρα από παρόμοια προγράμματα σε διάφορες ηπείρους, τα οποία εξερευνούν την χρήση φυτών, που έχουν πολλαπλούς σκοπούς. Οι ερευνητές τού Hohenheim εργάζονται για να βελτιώσουν την καλλιέργεια τού φυτού jatropha και να υπολογίσουν τα θετικά αποτελέσματα τού σχεδίου.
    Διάφορες μονάδες εργασίας τής Daimler εμπλέκονται στο project “jatropha”. Με βάση αρχικά αποτελέσματα πειραμάτων, που συλλέχθηκαν κατά την πορεία μιας περιοδείας στην Ινδία, τον Απρίλιο και τον Μάιο το;y 2004, η Daimler τής Ινδίας στοχεύει να υποβάλλει το καύσιμο “βιοdiesel”, που προέρχεται από το έλαιο τού jatropha, σ’ ένα εις βάθους έλεγχο μέσα σε μια γρήγορη δοκιμή. Στην Daimler, στην Στουτγάρδη, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Καθηγητή Rudolf Maly, δοκιμάζει την ποιότητα τού καυσίμου, που προέρχεται από το έλαιο τού jatropha, για να αποδείξει την καταλληλότητά του ως προς την χρήση του σε σύγχρονους κινητήρες diesel. Η ομάδα έχει προσαρμόσει διάφορες Mercedes- Benz C 220 CDI για χρήση σ’ αυτό το “βιοdiesel”, συντονίζει το πρόγραμμα και είναι υπεύθυνη για τα 2/3 τού συνολικού κόστους περίπου των 600.000 ευρώ. Το 1/3 που απομένει από το κόστος θα το πληρώσει η Γερμανική Κοινωνία Ανάπτυξης, ενώ η κυβέρνηση τής Ινδίας καλύπτει τις προσωπικές δαπάνες τού CSMCRI, για το σχέδιό του στην επαρχία.
    Ο Rudolf Maly είναι πολύ σαφής όσον αφορά στους λόγους που η Daimler ενεπλάκη σ’ αυτό το σχέδιο: “Η βιώσιμη κινητικότητα είναι ένας από τους βασικούς στόχους τής ομάδας. Η χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών , ως συστατικά για τα οχήματά μας, αλλά και ως καύσιμα –όπου υπάρχει τεχνολογική και οικονομική έννοια- είναι μια άλλη επιδίωξη τής δουλειάς μας. Και το σχέδιο jatropha μάς δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια πολλά υποσχόμενη πρότυπη ιδέα που θα μετατρέψει αυτές τις επιδιώξεις σε πρακτικές εφαρμογές”. Σύμφωνα με τον Maly, η ομάδα στοχεύει στο να αποδείξει σε πελάτες και σε δημόσιες αρχές τής Ινδίας ότι οι μοντέρνες μηχανές diesel παράγουν μόνο ελάχιστα περισσότερους μολυντές από τις βενζινοκίνητες μηχανές, ενώ προσφέρουν αρκετά μεγαλύτερη οικονομία σε καύσιμα. Επιπλέον, το απαραίτητο καύσιμο μπορεί να παραχθεί στην Ινδία από ανανεώσιμες πηγές.

Η έρευνα για εκλεκτά φυτά

  • Το CSMCRI προετοιμάζεται για το σχέδιο jatropha εδώ και έξι χρόνια. Οι αγρονόμοι τής Ινδίας μαζεύουν σπόρους jatropha και δείγματα από όλα τα μέρη τής χώρας, από το 1998. Το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή φυτών που προσαρμόζονται σε ένα ευρύ φάσμα κλιματολογικών και τοπικών συνθηκών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φυτά παράγουν μια μεγάλη ποικιλία σοδειάς, κατατάσσοντας από το μηδέν, για μερικά φυτά σε ορισμένες εποχές, μέχρι ατομικά φυτά, που παράγουν από ένα έως δυο κιλά σπορέλαιου ετησίως. Αυτά τα μέλη του “εκλεκτού jatropha” χρησιμοποιούνται ως υλικό για το παρόν σχέδιο.

    Jatropha plant opens up new prospects – Daimler remains committed to jatropha biodiesel

    Στο σταθμό τους, στο Bhavnagar, οι ερευνητές τού CSMCRI χρησιμοποιούν βλαστούς στερεωμένους σε αυτά τα επιλεγμένα υψηλής παραγωγής φυτά, σαν μοσχεύματα για αναπαραγωγή. Τα μοσχεύματα φυτεύονται και καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο μέχρι να γίνουν περίπου 25 εκατοστά ψηλά. Μπορούν τότε να μεταφυτευτούν σε ανοιχτά χωράφια. Μια μικρή δόση των νεαρών φυτών έχουν καλλιεργηθεί από σπόροι. Η διαφορά μεταξύ αυτής τής μεθόδου και αναπαραγωγής από τα μοσχεύματα είναι ότι στην τελευταία περίπτωση τα νέα φυτά έχουν ακριβώς την ίδια δομή με τα φυτά από τα οποία προέρχονται –και οι ερευνητές ελπίζουν να πετύχουν την ίδια υψηλή παραγωγή.
    Οι ερευνητές έχουν παράξει περίπου 20.000 μοσχεύματα, τα οποία μεταφυτεύτηκαν μεταξύ Μαρτίου 2003 και Σεπτεμβρίου 2004 σε δυο δοκιμαστικές περιοχές ακαλλιέργητης γης, η οποία χαρακτηρίζεται από τις πολύ διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Οι φυτείες jatropha, γύρω από την Chorvadla, καλύπτουν μια περιοχή 10 εκταρίων και οι φυτείες στην ανατολική πολιτεία τού Orissa καλύπτουν 24 εκτάρια. Τα δοκιμαστικά χωράφια στο Orissa έχουν πιο υγρό κλίμα, αλλά μερικά από τα επιλεγμένα τμήματα για το σχέδιο, βρίσκονται σε μια περιοχή από αμμόλοφους κοντά στην πόλη Gopalpur και είναι ιδιαίτερα φτωχά σε θρεπτικές ουσίες.
    Πριν χρόνια, οι ντόπιοι εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους για την καλλιέργεια αυτών των άγονων χωραφιών κοντά στο Mohuda (Orissa). Αλλά σήμερα οι λιγοστοί αγκαθωτοί θάμνοι που φύτρωναν εδώ, αντικαταστάθηκαν από μια κυματιστή πράσινη θάλασσα θάμνων jatropha. Παρά το ιδιαιτέρως άγονο έδαφος, τα φυτά αναπτύχθηκαν, σε αντίθεση με τα αντίστοιχά τους στο ξηρό κλίμα τού Gujarat. Ο Pushpito Ghosh, ο επίσημος εκπρόσωπος τού CSMCRI, ο οποίος είναι υπεύθυνος για  το σχέδιο, ελπίζει ότι ο πρώτος θερισμός των καρπών θα μπορέσει σύντομα να ξεκινήσει.

 Η καλλιέργεια των φυτών jatropha και η εξαγωγή τού ελαίου από τον καρπό τους θα μπορούσε να παρέξει μια νέα πηγή προστιθέμενης αξίας.

Από το έλαιο του jatropha στο biodiesel

  • Παράλληλα με την έρευνα για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καλλιέργειας τού φυτού jatropha, οι συνεργάτες τού σχεδίου επιδιώκουν και έναν άλλο σημαντικό στόχο: την ανάπτυξη μιας απλής και οικονομικής διαδικασίας για την μετατροπή τού φυτικού ελαίου, που εξάγεται από τους σπόρους τού ελαίου, σε υψηλής ποιότητας καύσιμο βιοdiesel. Για αυτόν τον σκοπό οι επιστήμονες στο CSMCRI έστησαν τρία μικρά πιλοτικά εργοστάσια στο Bhavnagar που έχουν μια συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 100 λίτρων βιοdiesel κάθε μέρα. Σε αυτά τα μικρά εργοστάσια το έλαιο από το jatropha υποβάλλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται “μετεστερεοποίηση”. Τα φυτικά έλαια –αυτά που προέρχονται απ’ το jatropha, όπως επίσης και το έλαιο των σπορών canola και των φασολιών τής σόγιας απ’ όπου παράγεται το βιοdiesel στην Ευρώπη και την Αμερική –αποτελούνται κυρίως από τριγλυκερίδια, τους παχείς εστέρες οξέων τής γλυκερίνης. Είναι εξαιρετικά παχύρρευστοι και τείνουν προς την ρητίνωση –ικανότητες, οι οποίες δεν είναι επιθυμητές μέσα σε μια δεξαμενή καυσίμων.
    Η μετεστερεοποίηση, κατά την οποία η γλυκερίνη αντικαθίσταται από μεθανόλη, καθιστά δυνατή την χρήση εξελιγμένου φυτικού ελαίου ως καύσιμο. Παρ’ όλα αυτά, είναι μόνο το πρώτο βήμα στην μετατροπή τού φυτικού ελαίου σε βιοdiesel. Μετά την μετεστερεοποίηση το ακατέργαστο προϊόν που προκύπτει, είναι φυγόκεντρο και ξεπλένεται με νερό για να καθαριστεί από προσμίξεις, όπως η γλυκερίνη και υπερβολική μεθανόλη. Μόνο στο τέλος αυτής τής διαδικασίας το βιοdiesel μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
    Η ομάδα CSMCRI δεν ήταν πρόθυμη να περιμένει μετά τον πρώτο θερισμό για να αρχίσει την έρευνα για την σωστή μέθοδο διύλισης τού  ελαίου jatropha, για τούτο και αγόρασε οκτώ τόνους καρπών jatropha, που οι αγρότες είχαν μαζέψει από φυτά άγριας βλάστησης σε διάφορα μέρη τής Ινδίας. Μέχρι την άνοιξη τού 2004, η ομάδα είχε αποσπάσει 1.300 λίτρα βιοdiesel υψηλής ποιότητας από αυτήν την πρώτη ύλη, χρησιμοποιώντας ποικίλες διαδικασίες. Το βιοdiesel πέρασε στην Daimler τής Ινδίας, η οποία το χρησιμοποίησε για να τροφοδοτήσει ένα ευχάριστο ταξίδι γύρω απ’ο τη χώρα. Ένα Mercedes- Benz C 220 CDI, ειδικά τροποποιημένο για να χρησιμοποιεί jatropha βιοdiesel, ταξίδεψε στην χώρα, μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2004, καλύπτοντας περίπου 5.900 χιλιόμετρα και επισκέφτηκε 11 μεγάλες πόλεις, σε μια διαδρομή που εκτεινόταν από το Pune μέχρι το Bangalore, το Hyderabad, το Mumbai και το Delhi.
    Τα αποτελέσματα τού πειράματος ήταν ικανοποιητικά για δυο λόγους. Πρώτα απ’ όλα ανακάλυψαν ότι το βιοdiesel, που βασίζεται στο jatropha, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα στις μοντέρνες CDI μηχανές, προσαρμοσμένες στο βιοdiesel. Επιπλέον, αυτό το καύσιμο παράγει μόνο τις μισές από τις άκαυστες εκπομπές υδρογόνου και το 1/3 απ’ τις μοριακές εκπομπές, που παράγονται από το καύσιμο diesel, το οποίο προέρχεται από αργό πετρέλαιο.
    Biodiesel

Βιογενή καύσιμα: Φιλικά προς το περιβάλλον, αφού είναι σε μεγάλο βαθμό ουδέτερα από CO2                            

  • Η ισορροπία τού διοξειδίου τού άνθρακα στην ατμόσφαιρα βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων. Η Daimler έχει ήδη παρουσιάσει ένα συνθετικό καύσιμο diesel, το οποίο είναι το πρώτο diesel στον κόσμο που είναι ουδέτερο CO2, κατά το μεγαλύτερο μέρος και παράγει ελάχιστους μολυντές κατά την καύση.
  • Βιοκαύσιμο – κατάλληλο για κάθε είδους μηχανή
  • Στο εργοστάσιο στο Freiberg (Saxony), η εταιρεία CHOREN παράγει υγρό καύσιμο από βιομάζα- τα ονομαζόμενα BTL καύσιμα. Μέσω τής επεξεργασία τού καινούριου βιοκαύσιμου, το ακατέργαστο προϊόν μετατρέπεται θερμικώς σε καύσιμο έτοιμο για χρήση.

ΒΙΟΤΡΟΛ: Το βιοτρόλ είναι μια τεχνητή λέξη που παράγεται από την “βιομάζα” και το “πετρέλαιο”». Συνεπώς η Daimler έχει συνδέσει ένα όνομα  στα ονομαζόμενα BTL καύσιμα, τα οποία αποκτώνται από τη βιομάζα και δεν ελευθερώνουν επιπλέον CO2 στην ατμόσφαιρα, κατά την καύση.

Με το βιοκαύσιμο στο μέλλον

  • Με μια πρώτη ματιά ήταν απλά το άνοιγμα ενός ακόμη βενζινάδικου στην εταιρική περιοχή της Daimler. Παρ’ όλα αυτά, οι αντλίες που λειτούργησαν στα τέλη τού Ιουνίου 2003, στην Στουτγάρδη, αποτέλεσαν σταθμό για ένα μέλλον ελεύθερο από εκπομπές CO2 – Γιατί είναι εκεί που το πρώτο βιογενές καύσιμο diesel παγκοσμίως μπορεί να επιτευχθεί, ένα καύσιμο, το οποίο είναι κατά μεγάλο ποσοστό ελεύθερο από CO2.
  • Πειράματα δείχνουν ότι: Οι σημερινές μηχανές μπορούν με ευκολία να λειτουργήσουν με το καύσιμο diesel, ονομαζόμενο βιοτρόλ. Μόνο όμως, αφού ξανασχεδιαστούν οι μηχανές, θα είναι δυνατό για το “πράσινο” καύσιμο να έχει την τύχη να γίνει αποδεκτό από τους πελάτες. Για να εξετάσει την καθημερινή ικανότητα τού βιοκαύσιμου και για να επιδείξει τα πλεονεκτήματα τού καινούριου προϊόντος, η Daimler έχει ξεκινήσει ένα πείραμα, το οποίο θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

Το βιοτρόλ παράγεται σε ένα πρόγραμμα έρευνας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας.

  • Η Daimler μαζί με την εταιρεία CHOREN, στο Freiberg (Saxony) έχουν δεσμευτεί σε αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχε από τότε η Volkswagen AG. Το αρχικό προϊόν για καθαρότερο και φιλικότερο στο περιβάλλον καύσιμο diesel που υπήρξε ποτέ, είναι τα απορρίμματα ξυλείας της δασοκομίας. Γενικότερα όμως, η βιομάζα μπορεί να είναι κατάλληλη σε οποιαδήποτε μορφή (εκτός από ολόκληρα ενεργειακά φυτά, όπως οι λεύκες ή τα ταχέως αναπτυσσόμενα χόρτα),  απορρίμματα ξυλείας, πεταμένα απορρίμματα ή αποξηραμένη λάσπη από υπονόμους. Ειδικοί μιλούν για τα καύσιμα BTL, τη, συντομία για την “Βιομάζα σε Ρευστό”.

Με το πρώτο κατά κύριο λόγο ουδέτερο CO2 καύσιμο diesel, από βιομάζα, η Daimler έθεσε την βάση στον χώρο τής αυτοκινητοβιομηχανίας“.

Βιοτρόλ – το βιογενές diesel από τα δάση και τα χωράφια

  • Τα φυσικά καύσιμα ελευθερώνουν επιπλέον CO2 και συνεισφέρουν στο φαινόμενο τού πράσινου θερμοκηπίου. Τα βιογενή καύσιμα, σε αντίθεση, παράγουν μόνο τόσο CO2, όσο τα φυτά είχαν προηγουμένως πάρει από την ατμόσφαιρα.

Πλεονεκτήματα BTL

  • Τα οφέλη των καυσίμων BTL, όπως το Βιοτρόλ, είναι τεράστια. Κάθε όχημα diesel θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί αμέσως με αυτό το προσθετικό- χωρίς να πρέπει να εγκατασταθούν ξεχωριστά δίκτυα βενζινάδικων. Επιπλέον, αυτό το πρότυπο καύσιμο είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ουδέτερο CO2. Κατά την καύση στηn μηχανή δεν διαταράσσει και τόσο την Παγκόσμια ισορροπία τού διοξειδίου του άνθρακα, αφού τα φυτά, από τα οποία παράγεται, έχουν πρόσφατα πάρει το διοξείδιο τού άνθρακα από τον αέρα.
  • Με την υποστήριξη των κυβερνήσεων και τής βιομηχανίας ορυκτού πετρελαίου, καθώς και με την δέσμευση άλλων κατασκευαστών τής αυτοκινητοβιομηχανίας, τα καύσιμα BTL θα μπορούσαν να πετύχουν ένα ποσοστό αγοράς 10% στην Ευρώπη, μέχρι το 2015. Κάθε 10 λίτρα καυσίμου diesel, με το οποίο θα γεμίζουν τα αυτοκίνητα τους, οι οδηγοί στα βενζινάδικα, θα είναι κατά μεγάλο μέρος ουδέτερο CO2- και γι’ αυτό οι εκπομπές τού διοξειδίου τού άνθρακα θα μειώνονται και αυτές κατά 10% περίπου.

Καύσιμο χωρίς αιθάλη ή θείο.

  • Ένα ακόμη εκ των πλεονεκτημάτων των συνθετικών βιοκαυσίμων, είναι ο υψηλός βαθμός καθαρότητας. Παράγουν λιγότερες εκπομπές από ό,τι τα συμβατικά προϊόντα αργού πετρελαίου. Για παράδειγμα, το Βιοτρόλ δεν περιέχει θείο και είναι απαλλαγμένο από αρωματικά συνθετικά. Σε αντίθεση, το συμβατικό diesel είναι ένα μείγμα μέχρι και 500 συστατικών, κάποια από τα οποία ελαττώνουν την αποτελεσματικότητα τού καταλυτικού μετατροπέα και επισπεύδουν τον σχηματισμό αιθαλικών σωματιδίων.

Canola, σπόροι ελαίων μεθυλεστέρα:

  • Λιγότερες συνέπειες.
    Το ονομαζόμενο βιο-diesel ή canola σπόροι ελαίων (RME) μπορεί να κρατηθεί από τους λιπαρούς σπόρους των φυτών. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε μετατρεπόμενα οχήματα diesel. Το κόστος για μια τέτοια μετατροπή είναι περίπου 200 ευρώ για κάθε μηχανή. Από άποψη προστασίας τού περιβάλλοντος, το RME προσφέρει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το diesel που παράγεται από αργό πετρέλαιο, αλλά όχι τόσα πολλά όσα το BTL. Αν και, κατά την καύση, είναι αλήθεια ότι τα φυτά δίνουν μόνο τόσο διοξείδιο τού άνθρακα όσο έχουν ενσωματώσει από την ατμόσφαιρα, ενώ αναπτύσσονται. Παρ’ όλα αυτά, αφού μόνο οι σπόροι από τα φυτά rape χρησιμοποιούνται, μόνο ένα μικρό ποσοστό τής σημερινής ζήτησης για diesel μπορεί να γίνει αποδεκτό από το RME.

Σχεδιασμός καυσίμου όπως απαιτείται.

  • Η χημική καθαρότητα επιτυγχάνεται σε μια κλιμακωτή διαδικασία, την διαδικασία  αεριοποίησης Carbo-V. Ένα συνθετικό αέριο παράγεται απ’ τη βιομάζα σαν αποτέλεσμα της ανθρακοποίησης και αεριοποίησης σε υψηλή θερμοκρασία, ένα αέριο από το οποίο μπορεί να παραχθεί το καύσιμο diesel, καθώς και η μεθανόλη και το υδρογόνο, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πήγες ενέργειας για τις κυψέλες καυσίμων. Σε άλλες ειδικές διαδικασίες θα μπορούσαν να παραχθούν και καύσιμα πετρελαίου.

Ανεξάρτητα αν είναι απορρίμματα ξυλείας ή ζαχαροκάλαμο- με την διαδικασία αεριοποίησης που αναπτύχθηκε απ’ την CHOREN, σχεδόν κάθε τύπος βιομάζας μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο χαμηλό σε μολυντές.

  • Diesel                                                                 

Περιορισμένο

Παράγει CO2
Περιέχει θείο
Αρωματικοί υδρογονάνθρακες
Σχηματίζει σωματίδια

  • Βιοτρόλ

Αναπαραγόμενο

Κατά ένα μεγάλο μέρος ουδέτερο CO2
Απαλλαγμένο από θείο
Απαλλαγμένο από αρωματικούς υδρογονάνθρακες
Χαμηλή παραγωγή σωματιδίων κατά την καύση