2003 – F 500 Mind

Όταν η Mercedes-Benz παρουσίασε το ερευνητικό αυτοκίνητο F 500 Mind στο Σαλόνι Αυτοκινήτου τού Τόκιο, το “εργαστήριο με τροχούς” προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Περισσότερες από δώδεκα καινοτομίες είχαν ενσωματωθεί στο αυτοκίνητο. Οι εξελίξεις περιελάμβαναν νέα συστήματα υποβοήθησης, όπως ένα σύστημα νυχτερινής όρασης και οθόνη πολλαπλής όρασης, μια νέα εσωτερική ιδέα και τηn νέα τεχνολογία θυρών με μια κολόνα “Β” που μπορούσε να ξεκλειδωθεί για να ανοίξει τις πίσω πόρτες προς τα πίσω.
Αλλά η πιο σημαντική εξέλιξη, όσον αφορά στην κατανάλωση και την “οδηγησιμότητα” τού ερευνητικού αυτοκινήτου, βρισκόταν κάτω από το καπό. Το πιο ισχυρό υβριδικό σύστημα κίνησης μέχρι σήμερα, σε ερευνητικό αυτοκίνητο, ανέπτυξε 234 kW (318 hp) και 860 Newton μέτρα ροπής.
Ο συνδυασμός των δύο μονάδων κίνησης – οι σχεδιαστές ονόμασαν αυτή τη λύση “διαμόρφωση P2” – εξασφάλισε στο F 500 Mind τις εξαιρετικές επιδόσεις ενός ισχυρού υβριδικού αυτοκινήτου. Για το υβριδικό σύστημα κίνησης, χρησιμοποιήθηκε ο πετρελαιοκινητήρας V8 από την S-Class (κυβισμός 4 lt, 184 kW / 250 hp, μέγιστη ροπή 560 N-m) και ένας ηλεκτροκινητήρας 50 kW (68 hp). Ο ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτήθηκε από μια μπαταρία ιόντων λιθίου με χωρητικότητα αποθήκευσης 2 kWh και ηλεκτρικό δυναμικό 300 V. Η μπαταρία φορτιζόταν κατά το φρενάρισμα έχοντας τον ηλεκτροκινητήρα να λειτουργεί ως δυναμό που κινείται από τους τροχούς, μέσω τού αυτόματου κιβωτίου πέντε ταχυτήτων. Εάν είναι απαραίτητο, η μπαταρία θα μπορούσε επίσης να επαναφορτιστεί ενώ το όχημα ταξίδευε με σταθερή ταχύτητα. Κατά την διάρκεια τής επιτάχυνσης, ωστόσο, ο ηλεκτροκινητήρας λειτούργησε ως ενισχυτής για να δώσει στο ερευνητικό αυτοκίνητο την δυναμική του απόδοση.
Εκτεταμένες πρακτικές δοκιμές με το F 500 Mind έχουν προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την καθημερινή πρακτικότητα τού υβριδικού συστήματος κίνησης. Οι λειτουργικές δοκιμές έδειξαν ότι στην πόλη το υβριδικό σύστημα κίνησης μείωσε εμφανώς την κατανάλωση, σε σύγκριση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Τα αποτελέσματα αντανακλούσαν σαφώς τα οφέλη τής λειτουργίας διακοπής λειτουργίας τού κινητήρα στα φανάρια (ο ηλεκτροκινητήρας στη συνέχεια χειρίστηκε την επακόλουθη εκκίνηση) και την ανάκτηση τής ενέργειας πέδησης.
Σε σειρές δοκιμών που βασίζονται στον κύκλο NEDC, το F 500 Mind πέτυχε μείωση τής κατανάλωσης κατά 20%. Το 10% αυτού οφειλόταν αποκλειστικά στην χρήση συνεργειών μεταξύ των δύο κινήσεων: Κατά την εκκίνηση, ή κινούμενο με ρυθμό περπατήματος, ή κατά την στάθμευση, το σύστημα διαχείρισης κινητήρα έκλεισε τον πετρελαιοκινητήρα και το F 500 Mind κύλησε στον δρόμο ως αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η ανάκτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το φρενάρισμα μείωσε την κατανάλωση κατά 5% έως 7%. Τέλος, η μετατόπιση τού σημείου φόρτωσης τού πετρελαιοκινητήρα, τον οποίο το υβριδικό σύστημα κίνησης επέτρεψε να λειτουργεί υπό βέλτιστες συνθήκες, εξοικονόμησε επιπλέον 4% καυσίμου.