NECAR

NECAR

Η κυψέλη καυσίμου θεωρείται ως το ενδεδειγμένο σύστημα οδήγησης για το αυτοκίνητο τού μέλλοντος. Παρουσιάζει μηδενικές τιμές εκπομπών και καλή εκμετάλλευση τής ενέργειας. Η αρχή τής κυψέλης καυσίμου ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό φυσικό William Grove το 1839 και βασίζεται στην χημική αντίδραση τού υδρογόνου και τού οξυγόνου, που απελευθερώνει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Οι εκπομπές περιορίζονται στο χημικά καθαρό νερό.

* Η Daimler ερευνά εντατικά αυτή την τεχνολογία από το 1994.

Η κυψέλη καυσίμου αντλεί την ενέργειά της από το υδρογόνο και υπάρχουν πολλαπλές λύσεις για την αποθήκευση αυτού τού υδρογόνου. Το χημικώς καθαρό υδρογόνο χρησιμοποιείται είτε υπό την μορφή συμπιεσμένου αερίου ή υγρού ( ψύχεται στους μείον 254 βαθμούς C) και μπορεί να αποκτηθεί από την μεθανόλη, την βενζίνη, το νάτριο υβριδικού βορίου και τα μεταλλικά υδρίδια. Πολλαπλές λύσεις έχουν πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Έρευνας, από το 1994, για τον προσδιορισμό πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Το NECAR 1 (Νέο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο), το πρώτο αμάξι με κίνηση κυψέλης καυσίμου, εμφανίστηκε το 1994. Ο εξοπλισμός είχε βάρος 800 Kgr και κατέλαβε ολόκληρο τον χώρο τού φορτίου τού βασικού οχήματος, ένα φορτηγό Mercedes. Παρ’ όλα αυτά, το NECAR 1 απέδειξε ότι η πρόωση των οχημάτων από την κυψέλη καυσίμου είναι τεχνικώς πραγματοποιήσιμη.

Το NECAR 2 δημιουργήθηκε το 1996 βάσει τού V-Class. Οι συσσωρευτές τής κυψέλης καυσίμου σ’ αυτό το όχημα είχαν τώρα πλέον το μέγεθος μιας βαλίτσας και μπορούσαν να χωρέσουν κάτω από το πίσω κάθισμα. Οι δεξαμενές υδρογόνου, που εφαρμόστηκαν στην οροφή, έδωσαν στο όχημα των έξι θέσεων μια ακτίνα των 250 Km. Ένα χρόνο μετά, το λεωφορείο NEBUS (Νέο Ηλεκτρικό Λεωφορείο) με κυψέλη καυσίμου έκανε την εμφάνισή του. Ένα ντεπόζιτο υδρογόνου επέτρεπε στο λεωφορείο να καλύπτει μια απόσταση 250 Km. Το σύστημα εξετάστηκε σε προγραμματισμένο servιce, στο Όσλο, στο Αμβούργο, στο Περθ, στηn Μελβούρνη, στο Μεξικό και στο Σακραμέντο.

Η υγρή μεθανόλη ήταν η πηγή τού υδρογόνου για τις κυψέλες καυσίμου τού NECAR 3, που παρουσιάστηκε το 1997. Το όχημα βασίστηκε σ’ ένα A-Class και είχε χώρο για δυο επιβάτες. Τα δυο επόμενα μοντέλα, NECAR 4 και NECAR 4a, είχαν και αυτά βασιστεί στο A-Class. Στο NECAR 4, που παρουσιάστηκε το 1999, για πρώτη φορά οι μηχανικοί κατάφεραν να προσαρμόσουν ολόκληρο το σύστημα οδήγησης τής κυψέλης καυσίμου, στο δάπεδο τύπου σάντουιτς τού A-Class. Το αυτοκίνητο είχε μια απόδοση των 70kW, μετέφερε υγρό υδρογόνο στις δεξαμενές του, είχε μέγιστη ταχύτητα 145km/h και μια ακτίνα των 450 Km. Το NECAR 4a κατασκευάστηκε με βάση το NECAR 4 και ήταν εξοπλισμένο με μια πιο συμπαγή δεξαμενή για πεπιεσμένο υδρογόνο, για γρήγορα πειράματα από την Συνεργασία Κυψέλης Καυσίμου τής Καλιφόρνια.

Από το 2000 το NECAR 5, ως τεχνολογικός διάδοχος τού NECAR 3,  βασίστηκε και πάλι στην μεθανόλη, ως πηγή υδρογόνου. Συγκρινόμενο με τον πρόγονό του, τού 1997, το βάρος ελαττώθηκε 300 Kgr και η απόδοση αυξήθηκε 50%. Την ίδια χρονιά, παρουσιάστηκε το Τζιπ Commander 2 με κυψέλη καυσίμου Hermes και μεθανόλη ως πηγή υδρογόνου, για να υποδεχτεί το Sprinter, το 2001, το οποίο εξετάστηκε στην καθημερινή χρήση ως όχημα μεταφοράς. Το Sprinter κινούνταν με αέριο υδρογόνο και μπορούσε να φτάσει σε ακτίνα 150 Km.

Το μοντέλο Natrium ( Natrium είναι η Γερμανική λέξη για το νάτριο) παρουσιάστηκε το 2001. Ως καύσιμο για την μελέτη ήταν το νάτριο υδριδικού βορίου (NaBH4), ένα άλας από το οποίο ένας καταλύτης παρήγαγε υδρογόνο για την κυψέλη καυσίμου.

Το αστικό λεωφορείο Citaro, τού 2002, μετέφερε 700 επιβάτες, είχε ακτίνα 200 Km και μετέφερε πεπιεσμένα μπουκάλια στην οροφή για να παρέχει υδρογόνο στηn μονάδα κυψέλης καυσίμου (200kW). Το λεωφορείο παραδόθηκε σε διάφορες εταιρείες μεταφορών για δοκιμή.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα στον κόσμο για δοκιμές πρακτικού επιβατικού αυτοκινήτου με κυψέλη καυσίμου ξεκίνησε το 2004 με το A-Class F-Cell.

60 αυτοκίνητα αυτού του τύπου, μαζί με φορτηγά, λεωφορεία και επιπλέον οχήματα F-Cell, δοκιμάζουν το σύστημα κυψέλης καυσίμου σε διάφορες πόλεις. Τα αποτελέσματα θα παρέξουν την βάση για περαιτέρω ανάπτυξη τής τεχνολογίας, τής κυψέλης καυσίμου.