Ο Scrooge McDuck οδηγεί ένα Daimler

Ο Scrooge McDuck, η πλουσιότερη πάπια στον κόσμο, ήταν ένας από τους αρχικούς λάτρεις των αυτοκινήτων. Στην ιστορία comic “Chugwagon Derby” τού Carl Barks, ο  φτερωτός δισεκατομμυριούχος ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους πρώτους ιδιοκτήτες αυτοκινήτου – και μάλιστα ενός αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε προσωπικά από τον Gottlieb Daimler. Στο comic των Guido Scala και Bruno Concina “100 anni dell’automobile“,  ο ανιψιός τού Scrooge, Donald, ξεκινά ένα ταξίδι με την μηχανοκίνητη άμαξα τού Daimler, τού 1886. Και αυτή η νεαρή πάπια, ο Donald, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην μηχανή ηλικίας 100 ετών, υποστηρίζοντας την – ως γνήσια Daimler – για να καλύψει το ταξίδι των 300 Km,  με ευκολία. Η θρυλική πάπια και η vintage άμαξα φτάνουν σώα και αβλαβή στον προορισμό τους.

 

 

Η σχέση μεταξύ συγγραφέων comics και αυτοκινήτων πηγαίνει πολύ πίσω, τα αυτοκίνητα εμφανίζονται συχνά σε δημοφιλή άλμπουμ – και όχι μόνο για να γιορτάσουν τις επετείους των εφευρέσεων τής Daimler και τής Benz. Η γοητεία με την τεχνολογία και το πάθος για τις λεπτομέρειες τού αυτοκινήτου άφησαν το σημάδι τους κυρίως στις ευρωπαϊκές σειρές, κατά το δεύτερο ήμισυ τού 20ού αιώνα. Τα comics μπορεί να έχουν τις ρίζες τους στις ΗΠΑ, αλλά, από την άφιξη τού “Tintin” και μετά, υπήρξε επίσης μια εξαιρετικά ζωντανή κουλτούρα comics, στην Γαλλία και το Βέλγιο ειδικότερα, καθώς και στην Ολλανδία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Mercedes-Benz πήρε δεόντως την θέση της στην κωμική πρωτοπορία (π.χ. στο “Νυχτερινό ταξί” τού Matthias Schultheiss), σε αριστερούς underground τίτλους – όπως τοFlucht aus Berlin” τού Gerhard Seyfried – και πάνω απ’ όλα σε πολλές σειρές περιπέτειας και τίτλους αστυνομικών υποθέσεων. Μπορείτε να βρείτε παραδείγματα σχεδόν σε κάθε είδος σύγχρονων comics – με εξαίρεση μόνον τις ιστορίες που διαδραματίζονται στο σκοτεινό παρελθόν ή στο μακρινό μέλλον.

 

 

Οι ενθουσιώδεις αναγνώστες αυτών των περιπετειών θα έχουν παρατηρήσει πώς μια εκτεταμένη εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια τής ιστορίας τής αυτοκινητοβιομηχανίας έχει διαμορφωθεί στις σελίδες τους. Και μοντέλα από την Mercedes-Benz βρίσκονται  συχνά μέσα σε αυτές τις σελίδες. Τα παραδείγματα κυμαίνονται από την A-Class έως τα βαρέα φορτηγά και από την γέννηση τού αυτοκινήτου, το 1886, έως τα τελευταία μοντέλα. Καθώς τα οχήματα με το τριάκτινο αστέρι τής Mercedes, στο ψυγείο, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστο μέσον μεταφοράς για πολλούς επιβάτες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις άλλες ηπείρους τού κόσμου, κατά την διάρκεια των δεκαετιών, έτσι έχουν κερδίσει παρόμοια θέση και στα comics. Και εξίσου διεθνές είναι το πάθος για τα εξαιρετικά σπορ αυτοκίνητα SL, τής Mercedes-Benz. Αναμφισβήτητα καμία άλλη αυτοκινητοβιομηχανία δεν εκπροσωπείται σε comics, σε παρόμοια κλίμακα. Η γκάμα των μοντέλων που παρουσιάζονται, οι σκοποί για τους οποίους χρησιμοποιούνται, οι γενιές μοντέλων που παρουσιάζονται και οι χώρες όπου απεικονίζονται, είναι πραγματικά εξαιρετική. Το εύρος αυτής της παρουσίας είναι ιδιαίτερα αισθητό σε σύγκριση με την πολύ λιγότερο συχνή συμπερίληψη άλλων γερμανικών αυτοκινήτων σε comics, με πιθανή εξαίρεση το VW “Beetle”.
Μετά το 1945, τα επιβατικά αυτοκίνητα Mercedes-Benz και τα μοντέλα επαγγελματικών οχημάτων έχουν γίνει μια ιδιαίτερα πανταχού παρούσα παρουσία στις σελίδες των comics.

Το ρεκόρ τής Mercedes, ως αστέρι τού comic, εκτείνεται από την εμφάνιση ενός επιβατικού αυτοκινήτου Mercedes-Benz 170 V (σειρά W 136) σε μια σκοτεινή δράση του, έως την συμπερίληψη σύγχρονων μοντέλων, σε πρόσφατα δημοσιευμένα άλμπουμ. Οι ιστορίες “I.R.S.” των Bernard Vrancken και Stephen Desberg και η σειρά επτά βιβλίων “Le Triangle Secret” βλέπουν τα σεντάν και τα σπορ αυτοκίνητα τής Mercedes-Benz να αναλαμβάνουν εξέχοντες ρόλους. Και τα φορτηγά από την δεκαετία τού 1940 πήραν επίσης μια γεύση από τα φώτα τής δημοσιότητας, από δημιουργούς comics, όπως ο Dupa, ο οποίος παρουσίασε συνδυασμούς με μακρύ καπό στο άλμπουμ του “Cubitus” “Alerte au Pédalosaure”.

 

 

 

Ωστόσο, η πρώτη Mercedes-Benz που κοσμεί τις σελίδες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού comic – σε ένα τεύχος του 1929 τού “Le Petit Vingtième” – οδηγήθηκε από έναν νεαρό δημοσιογράφο που επρόκειτο να γίνει μια από τις πιο γνωστές φιγούρες comics όλων των εποχών: ο Tintin.