ο Tintin οδηγεί Mercedes

Τα Γαλλοβελγικά κόμικς έχουν αναμφισβήτητα δει την σχέση μεταξύ comics και αυτοκινητοβιομηχανίας στην πιο παραγωγική μορφή της. Εδώ, οι σπόροι φυτεύτηκαν από την γόνιμη φαντασία των δημιουργών, για την ανάπτυξη μιας  παράδοσης comic, που συχνά συνδύαζε σχέδια φόντου βασισμένα σε πτυχές τής πραγματικής ζωής με αφηρημένες φιγούρες – με την μορφή τής 1ης περιπέτειας τού Hergé, “Tintin”» τού 1929 .

Η απεικόνιση των αυτοκινήτων – φορτηγά ή roadsters, ταξί ή φορτηγά – είναι ένας τομέας στον οποίο οι εικονογράφοι έχουν συχνά αφήσει ελεύθερο το πάθος τους για λεπτομέρεια.

Το 1ο αυτοκίνητο στο οποίο ο Hergé παρουσίασε τον πρόσφατα διάσημο νεαρό ρεπόρτερ του, ήταν μια Mercedes. Το 1929 ο Georges Remi (το πραγματικό όνομα τού εικονογράφου) έστειλε τον νέο του ήρωα σε δημοσιογραφική αποστολή στην Σοβιετική Ένωση. Στο Βερολίνο, ο Tintin αλλάζει τη θέση του στο τρένο με το τιμόνι μιας Mercedes, που σαρώνεται κάτω από την μύτη της αστυνομίας. Αυτό το πρώιμο ύφος έμελλε να γίνει η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, όμως, καθώς ο Tin Tin πήρε μια εντελώς πιο σοβαρή προσωπικότητα.

Αλλά δεν ήταν μόνο ο χαρακτήρας τού πρωταγωνιστή που βίωσε μια μεταστροφή, το στυλ του εικονογράφου τού Tintin άλλαξε επίσης σε χαρακτήρα. Το πρώιμο έργο τού Hergé είχε ελάχιστα κοινά με τα εξαιρετικά λεπτομερή του comics, που επρόκειτο να σφραγίσουν την φήμη του, ως ιδρυτή τής “ligne claire – καθαρές γραμμές”.

Τούτου λεχθέντος, η σκηνή τού Tintin στην εξόρμηση υψηλής ταχύτητας, τού μοντέλου  Mercedes 15/70/100 PS, τού 1920 (που κατασκευάστηκε ως Mercedes-Benz 400 από το 1926) δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς την ταυτότητα τού αυτοκινήτου. Από το μυτερό ψυγείο μέχρι το τριάκτινο αστέρι τής Mercedes, που δεν είχε ακόμη κυκλωθεί στο δαχτυλίδι, που είναι γνωστό σήμερα, ο Hergé δεν αγνόησε καμία από τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες τού αυτοκινήτου στα κατά τα άλλα πολύ απλοποιημένα σκίτσα του.

Μεταξύ των άλλων μοντέλων Mercedes-Benz που βρέθηκαν στο επίκεντρο από τον εικονογράφο ήταν το “Ponton“, το roadster 300, 190 SL και το Van L 319 – μια σειρά που συγκεντρώθηκε ξανά για μια νοσταλγική επανένωση στο “Rallye Tintin” στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο τού 2005. Στο ράλι συμμετείχε επίσης μια Mercedes 15/70/100, τού 1925 – που έφερε τον αριθμό 1 για να ταιριάζει με την ιδιότητά της ως το πρώτο όχημα που οδήγησε ο Tintin – από την συλλογή τού Μουσείου Mercedes-Benz. Μια έντονη αίσθηση τής ιστορίας κατέδειξαν οι συμμετέχοντες στο ράλι, που εμφανίστηκαν με roadster Mercedes-Benz 190 SL, με τον αριθμό 11 να εμφανίζεται εμφανώς στις πόρτες, ως φόρο τιμής στην 190 SL που ο Hergé συμπεριέλαβε στο αποκορύφωμα τής ιστορίας του “Oι καρχαρίες τής Ερυθράς Θάλασσας».

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια, πριν τα σχετικά πρόχειρα σκίτσα των πρώτων περιπετειών εξελιχθούν σε εξαιρετικά περίπλοκες εικονογραφήσεις. Και ο Hergé σύντομα τελειοποίησε αυτή την έμφασή του στην λεπτομέρεια. Πράγματι, ο Βέλγος πλοίαρχος πρόσθεσε δύο αναθεωρημένες εκδόσεις του “The Black Island”, υποκινούμενος – μεταξύ άλλων – από την επιθυμία να εκσυγχρονίσει τα χαρακτηριστικά ενός πυροσβεστικού οχήματος. Ο Hergé έθεσε νέα πρότυπα με την ικανότητά του να αναπαράγει οχήματα με μεγάλη ακρίβεια και συνέχισε να παρέχει εικονογραφήσεις για διαφημίσεις για γαλλικά αυτοκίνητα, αργότερα στην καριέρα του.

Η Mercedes-Benz ήταν μεταξύ εκείνων που ήθελαν να προσκολληθούν στην σχέση μεταξύ comics και διαφήμισης. Για την παρουσίαση τού Viano στην περιοχή Rheingau τής Γερμανίας, οι Michael Apitz και Patrick Kunkel – οι άνθρωποι πίσω από την σειρά κόμικς “Karl” – δημιούργησαν ένα comic ειδικής έκδοσης με πρωταγωνιστή το νέο μοντέλο μαζί με τον ήρωά τους.