2005 – S Class Hybrid

Η νεότερη γενιά τού υβριδικού συστήματος οδήγησης, παρουσιάστηκε από την Daimler τον Ιανουάριο τού 2005 στην Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου (NAIAS) τής Βόρειας Αμερικής, στο Ντιτρόιτ. Το S-Class Hybrid ενισχύεται από μια μηχανή V8 diesel και δυο ηλεκτρικούς κινητήρες. Από κοινού αυτές οι μονάδες αναπτύσσουν μέχρι και 241 kW. Είναι ένα νέο επίτευγμα για τα υβριδικά οχήματα. Με την ιδέα ενός υβριδικού S-Class, η Daimler παρουσίασε στο Ντιτρόιτ τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη τής υβριδικής τεχνολογίας, η οποία σύμφωνα με ένα “Υπόμνημα Κατανόησης”, που χρονολογείται από το 2004, θα επιδιωχθεί με την βοήθεια τής General Motors. Σε αυτήν την συνεργασία, η οποία σφραγίζεται με συμβόλαιο το 2005, η Daimler σκοπεύει κυρίως να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη πολυτελών,  αυτοκινήτων με οπίσθια κίνηση, με  υβριδικά μηχανήματα. Ο Dr. Thomas Weber, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τής Daimler AG, υπεύθυνος για την Έρευνα και Τεχνολογία και την Ανάπτυξη στην Αυτοκινητοβιομηχανία τής Mercedes, δήλωσε: “Η λύση μας φέρει τα πλεονεκτήματά της κυρίως στις ισχυρές μηχανές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε συγχρόνως υψηλή δυναμική στην οδήγηση και άνεση μαζί με αρκετά ελαττωμένη κατανάλωση καυσίμων”.

Ο υβριδικός κινητήρας τού S-Class, που παρουσιάστηκε στο Ντιτρόιτ, έδειχνε προς εκείνη την κατεύθυνση. Η δύναμη τής μικτής οδήγησης προέρχεται από μια μηχανή CDI diesel οκτώ κυλίνδρων (191 kW) και δυο ηλεκτρικούς κινητήρες με κοινή απόδοση 50kW. Με τον δεύτερο κινητήρα, το diesel μπορεί να συμπλέκεται σχεδόν ανεπαίσθητα, όταν κινείται το αυτοκίνητο. Η άνεση στην οδήγηση τού υβριδικού αμαξιού είναι τόσο πειστική όσο και η επιτάχυνσή του: από 0 στα 100km/h σε 7.6 sec. Ο συνδυασμός τής ηλεκτρικής οδήγησης και τής αυτόματης μετάδοσης 7G-Tronic καθιστά δυνατή την λειτουργία τού S-Class Hybrid για μεγάλη απόσταση στην μέγιστη ακτίνα τής μηχανής diesel, απολαμβάνοντας υψηλή άνεση.

Το νέο υβριδικό σύστημα καθιστά δυνατά ευνοϊκά ποσά κατανάλωσης και σε πιο μακρινά ταξίδια, σε σταθερές ταχύτητες. Τα πλεονεκτήματα τής μικτής οδήγησης κατά την εκκίνηση, το παρκάρισμα , το σταμάτημα και ξεκίνημα κατά την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την μετακίνηση σε χαμηλές ταχύτητες σε ζώνες μειωμένης κυκλοφοριακής κίνησης, τα παίρνουμε ως δεδομένα. Η κατανάλωση των καυσίμων σε πολλαπλά πειράματα είναι μεταξύ 15 και 25% λιγότερη από αυτή τής πρότυπης μηχανής diesel.