Το σύστημα τού Μέλλοντος

Το σύστημα οδήγησης τού Μέλλοντος

Η Daimler ακολουθεί ένα οδικό χάρτη πέντε επιπέδων, καθώς κατευθύνεται προς το σύστημα οδήγησης τού μέλλοντος. Περιεχόμενα τού οδικού χάρτη: η συνεπής πρόοδος των συμβατικών βενζινοκίνητων και diesel μηχανών μέσω τής χρήσης νέων καυσίμων, φιλικών προς το περιβάλλον, και η ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων οδήγησης, έτοιμων προς παραγωγή. Η υβριδική τεχνολογία έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Τον Δεκέμβριο τού 2004, η Daimler και η General Motors υπέγραψαν ένα Υπόμνημα Κατανόησης, που αφορούσε την μελλοντική συνεργασία στην ανάπτυξη υβριδικών. Το αντικείμενο τής συνδυασμένης έρευνας θα είναι ένα εξελιγμένο υβριδικό σύστημα “δυο μεθόδων” για επιβατικά αυτοκίνητα τής GM, τής Ομάδας Chrysler και τής Ομάδας Αυτοκινήτου τής Mercedes.
Η Daimler αντιλαμβάνεται την τεχνολογία υβριδικής οδήγησης ως μια γέφυρα προς τον δρόμο τής πρόωσης των οχημάτων από μια κυψέλη καυσίμου, που δεν προκαλεί μόλυνση. Σήμερα, οι υβριδικοί κινητήρες  στα ερευνητικά και υβριδικά οχήματα ήδη πετυχαίνουν εξοικονόμηση στα καύσιμα μέχρι και 20% στο NEDC (Νέος, Ευρωπαϊκός Κύκλος Οδήγησης). Εκτεταμένες δοκιμές, συγκεκριμένα στο F 500 Mind, έδειξαν στους ερευνητές τής Daimler τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τής “υβριδικής”, εναλλακτικής τεχνολογίας τής οδήγησης. Έγινε κατανοητό στις δοκιμές κάτω από πρακτικές συνθήκες, ότι η κατανάλωση είναι ακόμη αρκετά υψηλή κατά τις μακρινές αποστάσεις, για παράδειγμα, στους αυτοκινητόδρομους. Στην αστική κίνηση, τυπικό τής οποίας είναι το συχνό φρενάρισμα και η αποσύμπλεξη, καθώς και οι χαμηλές ταχύτητες, η υβριδική αντίληψη απέδειξε την αξία της με τα χαμηλά ποσά κατανάλωσης και εκπομπών. Το επόμενο στάδιο τής πρακτικής έρευνας, η δοκιμή τού Sprinter με υβριδικό σύστημα οδήγησης, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2005.

Πολυάριθμες εναλλακτικές λύσεις οδήγησης έχουν μελετηθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων στο Τμήμα Έρευνας τής Daimler. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη καταλήξει σε οχήματα παραγωγής, όπως τα ηλεκτρικά φορτηγά ή τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου.