2002- Mercedes Benz M Class HyPer

Μια έκθεση δοκιμών δρόμου για την M-Class HyPer, το 2002, το περιέγραψε με τα λόγια, “Βάλτε αδρεναλίνη στο ρεζερβουάρ σας”. Η εκκίνηση από στάση έδειξε ξεκάθαρα τον τέλειο συνδυασμό των δύο μηχανών στο υβριδικό αυτοκίνητο. Μέχρι την ταχύτητα των 15km/h, ο ηλεκτρικός κινητήρας των 45kW, που ήταν εγκατεστημένος ανάμεσα στην μηχανή και την μετάδοση, ωθούσε το όχημα με την δυνατή ροπή του. Τότε η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη πίεση τού καυσίμου diesel των 5 κυλίνδρων τού ML 270 CDI (120kW) παρεμβαίνει και η συνδυασμένη επιταχυνόμενη ισχύς και των δυο μονάδων, ονομαζόμενη “ενισχυτής”, έδωσε ώθηση στο όχημα με πλήρη ισχύ.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας στο M-Class HyPer ήταν ένας “κινητήρας δίσκου”, ονομαζόμενος κατά αυτόν τον τρόπο, από το περιορισμένο, ολικό μήκος του. Το σχήμα τού ισχυρού δίσκου διευκόλυνε την ενσωμάτωση αυτής τής πρόσθετης μονάδας, στο κεντρικό σύστημα των υπαρχόντων εξαρτημάτων τού οχήματος. Αυτή η άποψη γινόταν όλο και πιο σημαντική όσο πιο κοντά έρχονταν τα πρωτότυπα με υβριδικό σύστημα οδήγησης στην παραγωγή. Για αυτόν τον λόγο, στο υβριδικό ML 270 CDI οι μηχανικοί προσάρμοσαν την υδρόψυκτη, υβριδική μπαταρία νατρίου και το σύστημα διαχείρισης τής μπαταρίας στην εσοχή τής ρεζέρβας, έτσι ώστε να μην δεσμεύουν τον εσωτερικό χώρο.

Αλλά ο κινητήρας τού δίσκου δεν εξοικονομούσε μόνον χώρο. Ο κινητήρας, τον οποίο οι μηχανικοί ξεχώρισαν από τον συμβατικό, ο επιμήκης ηλεκτρικός κινητήρας (ονομαζόμενος “κινητήρας λουκάνικο”) εξυπηρετούσε επίσης το υβριδικό όχημα στην έναρξη και ως γεννήτρια. Κατά αυτόν τον τρόπο, το M-Class HyPer μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς εναλλακτήρα και εκκινητή, κάτι που έκανε το αμάξι ελαφρύτερο και απλοποιούσε το σχέδιο τού κεντρικού συστήματος. Ο καινοτομικός κινητήρας και τα χειριστήριά του επέτρεψαν συγκεκριμένα την καλή χρήση τής ενέργειας τής πέδησης, για να επιτευχθεί ο ηλεκτρισμός. Η αναπαραγωγική απόδοση (δηλαδή, η ηλεκτρική ενέργεια ανακτούσε από την κινητική ενέργεια ανά μονάδα χρόνου) τού ML 270 CDI HyPer ήταν περίπου δυο φορές καλύτερη από αυτήν των πρώτων υβριδικών μελετών.

Συνολικά, δοκιμασμένο σύμφωνα με τον “Νέο, Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης” (NEDC), το M-Class HyPer εξοικονομούσε μέχρι και 20% καυσίμων diesel συγκρινόμενο με το αυτοκίνητο παραγωγής ML 270 CDI. Και η δυναμική οδήγησης τού αμαξιού, χάρη στην υποστήριξη τού ηλεκτρικού κινητήρα, το τοποθέτησε σε μια άλλη κατηγορία, δίπλα στο μεγαλύτερο μοντέλο M-Class. Το M-Class HyPer όφειλε επίσης την σπορ, βελτιωμένη οδηγική του αίσθηση στον ηλεκτρονικά ελεγμένο συμπλέκτη, ο οποίος εξασφάλιζε την συνεχόμενη, αρμονική αλληλεπίδραση των δυο μονάδων οδήγησης με την χειροκίνητη μετάδοση των έξι ταχυτήτων. Ο συμπλέκτης συγκεκριμένα, εξισορροπούσε την ταχύτητα και την ροπή των δυο μονάδων, δεσμεύοντας απαλά (“ρυμουλκούμενη εκκίνηση”) την μηχανή diesel, αφού η ηλεκτρική μηχανή είχε επιταχύνει στα  25km/h από την πλήρη ακινησία ή παρέχοντας μια δυνατή ώθηση, όταν καταλάμβανε τον δρόμο. Ο συμπλέκτης συνέδεε επίσης, τις δυο μονάδες, όταν η μπαταρία επαναφορτιζόταν από την μηχανή diesel κατά την διάρκεια ταξιδιού κάτω από σταθερή ταχύτητα. Σε αυτήν την περίπτωση, η ηλεκτρική μονάδα λειτουργούσε ως γεννήτρια.